Медът е вкусен и сладък естествен продукт, съдържащ редица здравословни предимства. Богат е на протеини, желязо, цинк, калций, калий, фосфор, фруктоза и глюкоза, пантотенова киселина, витамин С и рибофлавин.

 

Медът регулира холестерола


Според изследвания медът е здравословен източник на хранителни вещества, контролиращи нивата на холестерола. В едно от проучванията се твърди, че консумацията на 70 грама мед всекидневно в продължение на един месец, може да намали нивата на холестерола с 3%. От друга страна, може да се увеличи нивото на добрия холестерол.

 

Медът може да се консумира от диабетици

Въпреки сладкия си вкус, медът не увеличава захарта в кръвта и е безопасен за диабетици. Също така той поддържа С-пептида, съединение, стабилизиращо инсулина. Въпреки че медът е здравословна алтернатива на изкуствените подсладители, се препоръчва консултация с лекар, преди консумацията на мед от хора с диабет.

 

Медът се справя със стомашните проблеми

Медът притежава антимикробни и антиоксидантни свойства, благодарение на които се намаляват стомашните проблеми. Освен това се бори с микробите и бактериите в храносмилателния тракт. Медът е ефективен и при гадене, ако към него се добави лимонов сок или в краен случай ябълков оцет. Комбинацията от двата продукта облекчава гаденето и възпрепятства повръщането. 

 

Медът насърчава съня

Медът е чудесен продукт за насърчаване на бързото заспиване. Приемането дори на една лъжица мед преди лягане, може да ускори настъпването на съня. Тази чудодейна храна, съдържаща захар, не само че няма да повиши теглото, когато се консумира късно вечер, но ще помогне за изгарянето на мазнините на тялото и изхвърлянето на токсините от черния дроб.

 

Мед за красива кожа

Консумацията на мед осигурява на кожата мекота, блясък и хидратация. Редовното нанасяне на мед директно върху лицето например може да третира успешно различни кожни проблеми като акне. Причината е в антибактериалните и антисептичните му свойства. С помощта на меда може да се заличат дори белезите, причинени от пъпки. Този натурален продукт помага също за заличаване на бръчките и фините линии.