Хранителният режим, богат на мазна риба, помага за удължаване продължителността на живота при хора с рак на простатата. 

 
Редовната консумация на омега-3 мастни киселини намалява с 34 до 40% риска от летален изход при заболяването, сочат данни от проучване Харвардското училище по обществено здраве в Бостън. 
 
Изчислява се и че консумиращите наситени мазнини в най-големи количества са с два пъти по-висока опасност да не преживеят заболяването.
 
Близо 40 000 случаи на рак на простатата се диагностицират всяка година в Обединеното кралство, 10 000 са тези с летален изход. В България всяка година се добавят около 1530 нови случая на рак на простатата.
 
Възрастта се определя като рисков фактор за рак на простатата. Роля играе и наследствеността. Мъже с история на заболяването в семейството са с около 2 пъти по-висок риск да го развият.
 
Начинът на хранене също е от съществено значение.
 
Американското проучване включва 525 мъже на средна възраст от 70 години с рак на простатата. 
 
През изследвания период участниците са анкетирани за хранителните им навици, включително консумацията на различни видове мазнини. 
NEWS_MORE_BOX
 
В рамките на 20 години, 222 души са починали от рак на простатата, а 268 – по други причини.
 
Според констатациите на учените, хранителният режим има силен ефект върху туморите, които са в ранен етап на развитие.
 
Други изследвания също показват, че рибата има профилактична стойност по отношение на рака на простатата. Експертите препоръчват мазни риби, като сардини, сьомга, риба тон, скумрия, херинга. 
 
С цел превенция на заболяването лекарите съветват всеки мъж над 50 години да провежда поне веднъж годишно преглед при уролог и медицински изследвания.
 
Резултатите са публикувани в сп. American Journal of Epidemiology.