Контролът на телесното тегло често ни кара да прибягваме до различни диети.

 

Все по-разпросранени стават диетите, изключващи определени хранителни вещества или такива, които се базират на консумацията само на определени хранителни групи.
 


Нови изследвания показват, че богатите на мазнини храни може не само да доведат до наддаване на тегло, но и увреждат функцията на мозъка.

 

Международно проучване, ръководено от невролозите от UniSA, е установило, че при режим на хранене изобилстващ с мазнини в продължение на 30 седмици се развива диабет и влошаване на когнитивните способности, включително се развиват тревожност, депресия и болестта на Алцхаймер.

 

Лабораторните модели с увредена когнитивна функция също така са развили наднормено тегло поради лош метаболизъм, причинен от промени в мозъка.


Това изследване добавя допълнителна информация към нарастващия брой доказателства, свързващи хроничното затлъстяване и диабета с болестта на Алцхаймер.

 

Затлъстяването и диабетът увреждат централната нервна система, изостряйки психиатричните разстройства и влошавайли когнитивния спад.
 

Приемът на храна, телесното тегло и нивата на глюкозата са били наблюдавани на различни интервали, заедно с тестове за глюкозен и инсулинов толеранс и когнитивна дисфункция.

 

Лабораторните модели, които са спазвали диета с високо съдържание на мазнини са наддали много на тегло, развили са инсулинова резистентност и са променили значително поведението си, в сравнение с тези, следващи стандартна диета.

 

При генетично модифицираните лабораторни модели с болестта на Алцхаймер се е наблюдавало значително влошаване на познавателните способности и са установени патологични промени в мозъка, докато са спазвали диета с високо съдържание на мазнини.

 

При пациентите със затлъстяване се е наблюдавал около 55% повишен риск от развитие на депресия, а диабетът удвоява този риск, поясняват учените.

 

Откритията подчертават важността на справянето с пандемията от затлъстяване.
 

Комбинацията от затлъстяване, напреднала възраст и диабет е много вероятно да доведе до намаляване на когнитивните способности, влошаване на болестта на Алцхаймер и други психични разстройства.

 

Изследването е публикувано в сп. Metabolic Brain Disease.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-07-term-high-fat-diet-waistline-brain.html

https://link.springer.com/article/10.1007/s11011-022-01029-x