Здравословният хранителен режим включва и замяната на рафинираните мазнини с натурални такива. Една препоръчителна алтернатива в тези случаи е маслото от оризови трици. То е много полезно за сърцето, тъй като е с високо съдържание на витамин Е и ненаситени мазнини, като същевременно е с ниско съдържание на холестерол и наситени мазнини.
 

Витамин Е

Маслото от оризови трици има високо съдържание на витамин Е – мощен антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали. Те увреждат здравите клетки в организма и дори крият риск от развитие на раково заболяване. 
 
Повишеният прием на витамин Е не само предотвратява натрупването на холестерол по стените на артериите, но също така понижава и опасността от развитие на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания. 

 

Ненаситени мазнини


Маслото от овесени трици е с ниско съдържание на наситени мазнини, поради което се смята, че е здравословен вариант за хората, при които има повишен риск от развитие на сърдечносъдово заболяване. Това се отнася и за тези, които вече имат високи нива на холестерол в кръвта си. 
NEWS_MORE_BOX
 
В допълнение, наличието на ненаситени мазнини неутрализира вредните ефекти от наситените и по този начин се помага по-добрия контрол на холестерола. Високите нива на „лошия“ холестерол в кръвта се считат за рисков фактор по отношение на  развитието на сърдечносъдово заболяване. 
 

Холестерол

Маслото от оризови трици съдържа гама оризанол – антиоксидант, който има свойства, с помощта на които понижава нивата на холестерола. Той не само понижава неговото усвояване, но и повишава елиминирането на холестерола от организма. 
 
Освен че понижава нивата на „лошия“ LDL холестерол, гама оризанолът ускорява метаболизма.