Гхи е вид избистрено масло. То е с по-голяма концентрация на мазнини, отколкото маслото, тъй като водата и млечните твърди частици са отстранени.

 

Използва се в индийските и пакистанските култури от хиляди години. Терминът идва от санскритската дума, която означава „поръсен“. Създадено е, за да предотврати развалянето на маслото при топло време. Освен за готвене, гхи се използва в Аюрведа, в която е известно като грита.


 

Как се произвежда и съхранява гхи?

Като се има предвид, че млечните му твърди частици са отстранени, гхи не изисква охлаждане и може да се съхранява на стайна температура в продължение на няколко седмици. Всъщност, подобно на кокосовото масло, то може да стане твърдо, когато се съхранява при ниски температури.

 

Гхи се прави чрез нагряване на масло, за да се отделят течните и твърдите части на млякото от мазнината.

 

Първо маслото се вари, докато течността му се изпари и млечните частици се утаят на дъното на тигана и станат златисти до тъмнокафяви. След това останалото масло (гхи) се оставя да се охлади, докато стане топло. След това се прецежда, преди да се прехвърли в буркани или контейнери.

 

Сравнение с обикновено краве масло

Почти 100% от калориите и на двете са мазнини. Гхи съдържа по-висока концентрация на мазнини от маслото. Грам за грам, той осигурява малко повече късоверижни наситени мазнини. Като цяло разликите между двете са малки и изборът на едното пред другото вероятно няма да повлияе значително на здравето. Гхи обаче не съдържа млечната захар лактоза и млечния протеин казеин, докато маслото съдържа малки количества от всеки от тях.

 

Гхи също е отличен източник на витамин Е. Проучванията показват, че витамин Е има значителни антиоксидантни свойства. Антиоксиданти като витамин Е са свързани с намаляване на риска от рак, артрит и катаракта. Витамин Е също може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

 

Потенциални ползи за здравето

Алтернативно лечение на изгаряния 

В алтернативната аюрведична медицина гхи се използва локално за лечение на изгаряния и отоци. Въпреки че това не е научно доказано, гхи съдържа бутират, мастна киселина, която има известни противовъзпалителни свойства.

 

Здравословна алтернатива на продуктите с лактоза

Гхи се създава чрез премахване на твърдите млечни частици. Поради това съдържа само следи от лактоза и казеин, които са млечни захари и протеини. Гхи е добър източник на мазнини за хора с непоносимост към лактоза или алергии към млечни продукти.

 

Здраво сърце

Въпреки че гхи е богато на мазнини, то съдържа високи концентрации на мононенаситени омега-3. Тези здравословни мастни киселини поддържат здрави сърцето и сърдечно-съдовата система. Проучванията показват, че използването на гхи като част от балансирана диета може да помогне за намаляване на нездравословните нива на холестерол.