Изследователи откриват ново лечение на хиперлипидемия с олеанолова киселина, естествено съединение, намиращо се в маслините, тъй като се считат за ефективни при висок холестерол.


Хиперлипидемията се смята за рисково състояние, което може да причини чернодробни и сърдечни заболявания. Получава се при затлъстяване, тютюнопушене, неправилна диета или генетично предразположение.


Холестеролът помага за създаването на клетъчните мембрани, произвеждането на хормони и за поддържането на нервната функция. Когато се повиши обаче, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Лекарите препоръчват нивото на холестерола да се проверява на всеки шест месеца. В предишни проучвания олеаноловата киселина е установена, че може да подобри хиперлипидемията при животните. Настоящето изследване е с цел да се установи, дали подобни ефекти може да се постигнат и при хората. За целта в продължение на четири седмици, се прилага олеанолова киселина на хора. Събират се кръвни проби на пациентите преди и след лечението и се анализират. 

 

Резултатите показват, че има значително понижение на съдържанието на общия холестерол, триглицеридите и липопротеинови холестероли с висока плътност. Данните представляват доказателство, че олеаноловата киселина, намираща се в маслините, може да подобри хиперлипидемията.

 

NEWS_MORE_BOX


Докато някои видове мазнини като транс мазнините и наситените такива са вредни за здравето, полиненаситените и мононенаситените, са полезни. При висок холестерол може да се храните с повече храни, съдържащи мононенаситени и полиненаситени мазнини като маслини и зехтин. Те съдържат антиоксиданти под формата на витамин Е, който пречи на холестерола да увреди артериите.


Маслините и необработеното маслиново масло съдържат полифеноли, които помагат за поддържане на здраво сърце, предотвратяват процеса на стареене и невродегенеративните заболявания. Благодарение на свойствата им, те могат да намалят високото кръвно налягане.


Освен за подобряване на хиперлипидемията, маслините са полезни за цялостно здраве. Хранителните вещества в тях намаляват риска от рак, подобряват здравината на костите и зрението, поддържат здрава имунната система и предотвратяват анемията и диабета. Осигуряват витамини, аминокиселини и минерали като калий, натрий, желязо, магнезий и фосфор на организма.