Наричат го „царят на плодовете“ и има защо. Зад сладкия вкус на мангото има изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които се грижат за здравето ни.
 
Плодът, който произлиза от Индия и Югоизточна Азия, е изполозван за проблеми със стомаха от деситилетия. Подобно на папаята, той съдържа определн брой ензими, които успокояват червата. 
 
Мангото, което е гладко на допир, е богато на фибри. В него има още натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. От минералите съдържа калций, желязо, мед, калий, магнезий и мед. 
 
Нивата на наситени мазнини, холестерол и натрий в тропическия плод са много ниски. Антиоксидантите в него имат силата да неутрализират свободните радикали в тялото, които са виновни за появата на сърдечни заболявания, преждевременно стареене, рак и  други. 
 

Защо мангото е полезно за здравето ни?

Регулира кръвното налягане

 
Мангото има голямо съдържание на витамини, които се грижат за нашето здраве. Магнезият и калият помагат за регулирането на кръвното налягане.  От друга страна рибофлавинът, витамин В6, витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К, ниацин, фолат, тиамин и пантотенова киселина предпазват тялото от болести, които се появяват поради дефицит на минерали. 
 

Предотвратява рака


 
Нивата на пектина в мангото са доста високи. Той понижава холестерола в кръвта, може да помогне за предотвратяване развитието на рак на простатата. 
 

Помага за натрупване на тегло

 
Докато някои хора работят за сваляне на килограмите, други правят обратното – искат да качват. В 150 грама манго има около 86 калории, които могат да се абсорбират лесно от тялото. Освен това, те съдържат нишесте, което се превръща в захар и помага за натрупване на тегло.
 

Помага за храносмилането

 
Плодът играе важна роля при елиминирането на проблеми, като лошо храносмилане и прекомерна киселинност. Храносмилателните ензими в мангото подобряват храносмилането.  Биоактивните съставки като естери, терпени и алдехиди допринасят за подобряване на апетита и стимулиране на функцията на храносмилателната система.
 

Лекува анемия

 
Мангото е богато на желязо, което го прави много полезно за хора, страдащи от анемия. Болните могат да го консумират умерено, с което ще увеличат броя на кръвните клетки. 
 
NEWS_MORE_BOX

Био добавка при бременност

 
Заради витамините и минералите, които има в него, плодът е полезен и за бременни жени. То доставя на организма им желязо по естествен начин. Може да се включи в тяхното здравословно меню, което трябва да спазват. 
 

Забавя признаците на стареене

 
Мангото съдържа голям процент витамини А и С, които  помагат за производството на колаген в кожата. Той от своя страна защитава кръвоносните съдове и съединителните тъкани на организма от стареене.