Мангото предотвратява рак на дебелото черво и рак на гърдата, според изследване, проведено от Texas AgriLife Research.


Мангото е древен плод, консумиран в много части на света. За неговия принос към здравето се знае малко. Специалисти по диететика обаче се заемат с различни изследвания, с помощта на които да определят хранителната стойност на плода.


Оказва се, че мангото не влиза в групата на суперхраните, които се характеризират с наличието на голямо количество антиоксиданти. Плодът обаче има други свойства – спира растежа на раковите клетки, причиняващи рак на дебелото черво и гърдата.


Експертите правят лабораторни тестове с полифенолни екстракти от манго върху клетки от рак на дебелото черво, гърдата, белия дроб, простата и левкемия. Полифенолите са естествени вещества в растенията.


Учените установяват, че съставките в мангото демонстрират обещаващи резултати в борбата с туморни клетки в белия дроб, простатата и левкемия. Свойствата на плода обаче са най-ефективни срещу клетки на рак на дебелото черво и на гърдата – най-разпространените онкологични заболявания.


Изследването показва, че не всички видове туморни клетки са еднакво податливи. Експертите провеждат по-нататъшни тестове, свързани с влиянието на плода върху рака на дебелото черво, тъй като мангото съдържа едновременно големи и малки молекули от полезни вещества. Малките се абсорбират лесно, за разлика от големите, които остават в дебелото черво.


Съставките в мангото не влияят по никакъв начин на здравите клетки в организма, а „атакуват“ единствено туморните. Необходими са още изследвания в областта, които да потвърдят направените открития.