Консумацията на мандарини предпазва от сърдечен пристъп, диабет и инсулт, съобщават учени от Университета на Западно Онтарио, Канада. 


Резултати от изследването показват, че пигментът нобилетин, намерен в кората на плода, е 10 пъти по-силен в защитните си реакции от нарингенина, получен от грейпфрут.


Участниците в изследването са разделени на две групи – едната приема храни с високо съдържание на мазнини, а другата с монозахариди.При първата група се наблюдават повишаване на теглото и признаци, свързани с метаболитния синдром - повишен холестерол и триглицериди, високи нива на инсулин и глюкоза и затлъстял черен дроб - всичко, което увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания.


За сравнение, участниците във втората група, които приемат и нобилетин освен друга храна, са с нормално телесно тегло. При тях не се установява повишаване на холестерола, инсулин или глюкоза.


Нобилетин показва протективен ефект срещу атеросклероза, натрупване на плака в артериите, която може да доведе до инфаркт и инсулт. Оказва се, че този пигмент защитава и от затлъстяване, казва д-р Мъри Хъф, автор на изследването.