С повод или без повод, по случай празник или в момент на депресия, за да убием мъката или просто по навик алкохолът намира място в живота на почти всеки от нас. Сигурно са малко тези, които могат да се похвалят, че нито веднъж не са изпитали последиците на една солидна почерпка. По-често алкохолът и ефектът му върху здравето се асоциира с хронични,  до известен момент обратими процеси. Пристрастяването към него, стеатозата или цирозата на черния дроб, панкреатитът и енцефалопатията са само някои от тежките последствия на системната злоупотреба. По-рядко се акцентира върху непосредственото влияние на алкохола върху организма.

Често, недобре премерената почерпка води до оплаквания, познати сред обществото като махмурлук. Него може да изпита всеки на гърба си, дори само веднъж да си е позволил да прекали.

Махмурлукът представлява съвкупност от оплаквания, настъпили вследствие на прекомерен прием на алкохол. Те включват главоболие и световъртеж, болки по мускулите, отпадналост, жажда, гадене или повръщане, зачервяване на очите, повишена чувствителност към светлина и шум, влошено качество на съня, намалена трудоспособност. Други симптоми могат да бъдат повишена телесна температура, потене, тремор, сърцебиение като израз на повишения тонус на симпатиковата нервна система.
Тези оплаквания могат да варират при различните хора, както и в зависимост от вида на консумирания алкохол. Обикновено започват след като концентрацията му в кръвта намалее и може да продължи от няколко часа до цяло денонощие.

Как алкохолът предизвиква тези оплаквания?

Обезводняването

На първо място алкохолът има изразен диуретичен ефект. Той увеличава диурезата (отделянето на урина) чрез индиректното си влияние върху хипоталамуса и хипофизата и потиска освобождаването на хормона вазопресин. Вазопресинът има централна роля в контрола над образуването и отделянето на урина и потискането му води до увеличаване на отделяните течности. Когато тези загуби не се компенсират със съответен прием на течности се получава обезводняване на организма -  дехидратиране. За това могат да допринесат повръщането и усиленото потене. Именно дехидратацията предизвиква главоболието, вялостта, световъртежа.

Дразнене на стомаха
При непосредственият контакт с лигавицата на стомаха, алкохолът предизвиква възпаление, което е причина за появата на гадене и повръщане, болки в корема. Той повишава и киселинността на стомашния сок, което може да породи оплаквания от киселини, пареща болка зад гръдната кост, оригване. Алкохолът освен това забавя изпразването на стомаха, което също може да обуслови гадене и повръщане.

Токсични продукти от разграждането на алкохола
Метаболитните процеси в черния дроб и в целия организъм са много тясно свързани. При разграждането на етиловия алкохол под действието на ензимите се получават последователно ацеталдехид и оцетна киселина. Ацеталдехидът има изразен токсичен ефект и е основен фактор за проявата на алкохолната интоксикация.
При някои хора, например сред азиатците, активността на ензимите, които разграждата алкохола е по-ниска. В резултат на това, алкохолът се разгражда по-бавно, поради което се създава възможност да се натрупа в по-голяма концентрация в организма. Това е причината при тези хора да има по-бърза и силна изява на ефекта от алкохола.
Високата изнтензивност на тези процеси влияе и на други метаболитни пътища, като блокира произвеждането на глюкоза от една страна и повишава нивото на млечната киселина, предизвиквайки ацидоза (понижавана рН), от друга. Това, особено при хора с изчерпани енергийни запаси от въглехидрати, води до ниска кръвна захар (хипогликемия). Тъй като глюкозата е основен източник на енергия за мозъка – липсата й предизвиква понижаване на метаболитната активност в нервните клетки. Настъпват оплаквания от лесна уморяемост, отпадналост, емоционална нестабилност, понижена трудоспособност, невъзможност за концентрация.

Сънят
Алкохолът предизвиква сънливост, но качеството на съня е нарушено. Променят се отделните фази на съня което нарушава нормалния цикъл на възстановяване на организма.
Поради отпускането (релаксация) на мускулите се предизвиква хъркане, а често и сънна апнея – спиране на дишането поради запушване (обструкцията) на дихателните пътища. По този начин се влошава пренасянето на кислород до мозъка с всички произтичащи от това последици.
Съществуват данни, че влиянието на алкохола върху нивото на някои хормони, включително и кортизола, през различни етапи на деня, също допринася за неприятните последици от препиването.

Какви мерки да вземем, за да не се стига до махмурлук?
Както знаем, причината за появата на махмурлук е прекомерната употреба на алкохол. Следователно първото, което можем да направим е да пием с мярка и то бавно, по възможност един вид питие. Всеки вид алкохол може да предизвика неприятни оплаквания на другия ден, но е установено, че виното, уискито и някои "сладки" напитки съдържат голямо количество допълнителни вещества, придаващи им характерната миризма, цвят и вкус. Тези допълнителни вещества могат да са причина за значително по-тежък махмурлук.
Желателно е консумацията на алкохол да се придружава от храна, тъй като това забавя  абсорбцията му в стомаха. По този начин организмът разполага с малко повече време, за да осигури разграждането на алкохола.
Набавянето на достатъчно течности (вода и сокове) предпазва от дехидратация и поддържа достатъчно високо нивото на глюкозата в кръвта (ако напитките са захар-съдържащи).
Утежняващи неприятните изживявания фактори са тютюнопушенето, затварянето в непроветрени места, излагането на интензивен шум, лишаването от сън. Излизането и разходката на чист въздух и тишина са лесно приложими и ефективни мерки, които могат да бъдат предприети.

Можем ли да направим нещо след като вече сме прекалили?
На първо място трябва да се преборим с дехидратацията. Набавянето на достатъчно вода и плодови сокове би трябвало да облекчи картината. Подходящи са и богатите на електролити течности – като добре подсолените маринати, супи, бульони. Сънливостта и общото неразположение в никакъв случай няма да се повлияят от кофеина. Едно кафе по-скоро би засилило дехидратацията. Леката храна е за предпочитане. Обикновени бисквити, препечени филии, ориз, банани.
Достатъчното време за почивка и възстановяване е от особено значение при алкохолната интоксикация.

Медикаментите също има място в лечението на махмурлука. Главоболието може да бъде овладяно с аналгетици, но с повишено внимание трябва да използваме аспирина и нестероидните противовъзпалителни средства (Аулин, Пироксикам), които допълнително оказват неблагоприятен ефект върху стомашната лигавица и нарушават защитните механизми спрямо солната киселина. Парацетамолът е опасен и поради известна токсичност спрямо черния дроб. Приемът на витамини също може да има благоприятен ефект. Съществуват данни, че препарати с магнезии и поливитамини, особено от група В ускоряват възстановяването при алкохолна интоксикация. Гаденето и повръщане могат да бъдат повлияни със съответни медикаменти (Metoclopramide).

За момента няма унифицирано средство за лечение на махмурлука. Приемът на течности и по-продължителната почивка са ключа към възстановяването. Никога не трябва да забравяте, че тежката алкохолна интоксикация е заплаха за живота и в такива случаи трябва да се търси лекарска помощ.

Но най-важна остава препоръката да консумирате алкохол разумно.