Магданозът е сред най-често използваните добавки към различни ястия, а през лятото имаме възможността да се възползваме от пресния му вид и всички полезни вещества, които съдържа, а те не са никак малко…
 
В количеството от десетина стръка магданоз може да се открият 4 калории; 0,3 г протеин; 0,1 г мазнини; 0,6 г въглехидрати; 0,3 г фибри и 0,1 г захар. В същото време осигурява 205% от дневната нужда от витамин K, както и 22% от необходимия за деня витамин C и 17% от нужния витамин A
 
В магданоза се съдържа флавоноидът мирицетин, за който е известно, че има химиопрофилактичен ефект при рак на кожата. Най-висока концентрация на този флавоноид, освен в магданоза, може да се намери и в сладките картофи, касиса и червените боровинки.
 
Мирицетинът е високо ценен и поради своята ефективност в терапията и превенцията на диабета. По време на лабораторни изследвания става ясно, че веществото може да намали инсулиновата резистентност и да предостави противовъзпалителни свойства. 
 
Магданозът е с богато съдържание на хлорофил, а според изследователи тези растения са изключително ефективни в блокирането на канцерогенните ефекти на хетероцикличните амини. Те се формират по време на печене на храните на висока температура. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Хората, които обичат храната по-препечена, трябва да я консумират в комбинация със зелени зеленчуци, за да се неутрализира ефектът на хетероцикличните амини.
 
Химикалът апигенин, който естествено се намира в магданоза, целината и някои други зеленчуци, има свойството да намалява размера на туморите при агресивната форма на рак на гърдата. Това се посочва в проучване на изследователи от Университета в Мисури, САЩ.