Консумацията на лук намалява риск от развитие на рак на дебелото черво, ларинкса, яйчниците, хранопровода, устната кухина и фаринкса. Това показват проучвания, които измерват консумацията на една до седем порции лук на седмица.

 

Изследователски екип от Холандия е установил обратна връзка между консумацията на лук и случаите на рак на стомаха. Също така се оказва, че лукът намалява леталитета заради онкологични заболявания. Лукът може да действа на различни етапи от развитието на рака. Проучванията са показали, че екстрактът от лук може да инхибира процесите на мутация, които предизвикват рак и да намали растежа и развитието на раковите клетки.


 

Лукът съдържа съединения, които влияят на различни сърдечносъдови рискови фактори. Установено е, че някои от съставките в лука имат способността да намаляват агрегацията на тромбоцитите в лабораторни условия. Този процес увеличава риска от тромбоза и е свързан с повишен сърдечносъдов риск. Скорошно проучване е показало, че консумацията на суров лук в продължение на шест седмици значително понижава нивата на триглицеридите в кръвта. Това действие се дължи на съдържанието на серни съединения и флавоноиди. 

 

Антиоксидантите са съединения, които предпазват клетките в тялото от увреждане, причинено от свободните радикали - силно реактивни молекули, които са свързани в развитието на сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други заболявания, свързани с процесите на стареене. Основните класове антиоксиданти в лука са антоцианини и флавоноиди. Антоцианините придават червения цвят на някои сортове лук, а флавоноидите придават жълт цвят. Трябва да се отбележи, че тези антиоксидантни съединения се съдържат най-вече във външните слоеве на лука. Белият лук съдържа по-малко антиоксиданти, в сравнение с жълтия и червения.

 

Заедно с чая и ябълката, лукът - особено жълтият - е основен източник на кверцетин. Кверцетинът от лук се абсорбира в значително количество в тялото, което води до повишаване на антиоксидантната активност в кръвта. Освен това, кверцетинът има защитно действие срещу окисляването на LDL-холестерола - "лошия" холестерол.

 

Лукът съдържа и сапонини - това са вещества, които имат способността да намаляват холестерола в кръвта и имат антитромботично действие. Също така, подобно на броколите и чесъна, лукът има способността да натрупва селен от почвата, което води до образуването и натрупването на селен-съдържащи съединения. Ето защо лукът е отличен хранителен източник на селен.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=oignon_nu