Лукът е средство, което може да предотврати най-малката настинка, тежки заболявания, а дори и рак. Той съдържа селен, стимулиращ имунната система. Поставянето на лук на ходилата, помага за бързото преминаване на хремата. Манганът в него предпазва организма от грип. Лукът е богат на антиоксиданти, които предотвратяват раковите заболявания. 


Според изследвания лукът се бори успешно с ушните заболявания. Подпомага успокояването на респираторните заболявания като астма. Предотвратява и алергиите, като възпрепятства клетките да освобождават хистамин.


Той е отличен източник на витамин C и B6, фолиева киселина, желязо и калий. Алицинът в него помага при диабет и понижава кръвното налягане. Външните слоеве на лука са по-концентрирани с флавоноиди, отколкото вътрешните. Те са полезни за здравето на сърцето.Хранителните ползи от лука може да се припишат на инулина, който е източник на полезните бактерии в червата. Естествените пребиотици в лука, облекчават запека, подобряват съня и дори намаляват стреса. Помагат и за лечение на болки в стомаха. 


Лукът предотвратява и остеопорозата. Жените, които ядат редовно лук, имат 5% повече костна маса, от тези, които не го консумират.


Той стимулира производството на протеина глутатион, който намалява риска от глаукома, дегенерация на макулата и катаракта.

 

NEWS_MORE_BOX


При комбинацията на лук и чесън, ползите се увеличават, тъй като и двата зеленчука са противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства.


Лукът е полезен и за кожата, защото съдържа витамин А, E и C. Той я предпазва от преждевременно стареене и бръчки. Прави я мека и ѝ придава мекота. Лукът се използва и за лечение на акне. Премахва също тъмните петна и предотвратява пигментациите. 


Освен за кожа, лукът е чудесно средство и за косата. Той насърчава растежа ѝ, като я прави силна и гъста. Нанасянето на сок от лук върху скалпа, увеличава кръвоснабдяването на космените фотикули и в резултат косата е по-обемна. Лукът дори е средство за елиминиране пърхота и въшките в косата.