Белтъчините, мазнините и въглехидратите са основните компоненти на добрия хранителен режим. Аминокиселините са градивен елемент на белтъчините и стоят в основата на растежа, развитието и поддръжката на тялото.
 
Човешкият организъм е способен да синтезира повечето аминокиселини, но не всички. Тези, които не могат да бъдат синтезирани, познати като незаменими аминокиселини, трябва да се набавят чрез храната. Лизинът е една от тези киселини – незаменима и необходима.
 
Функциите на лизина са разнообразни. Съединението, заедно с друга аминокиселина – метионин, позволява на тялото да произвежда карнитин – вещество, чрез което телесната мазнина се превръща в енергия. 
 
Лизинът играе роля и в синтеза на колаген – вещество от изключителна важност за кожата, костите, сухожилията и ставите. 
 
Жените, както и мъжете, се нуждаят от 1 грам лизин дневно. Това количество обаче не е достатъчно, ако е налице продължителна физическа или спортна активност. Без достатъчни количества лизин, мускулите се възстановяват по-бавно при натоварване, умората настъпва по-бързо, а разтягания, изгаряния и порезни рани зарастват по-бавно и често оставят по-видими белези.
 
Лизинът влияе на силата на калциевата абсорбция и понижава холестерола. 
 
Аминокиселината има и ясно изразена защитна функция. Тя предотвратява репликацията на херпес вирусите, което скъсява инфекциозния процес и понижава шансовете за последващо заболяване. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Дефицитът на лизин води до хронична умора, мускулна слабост, световъртеж, хормонален дисбаланс, забавен метаболизъм и повишен риск от развитие на камъни в бъбреците. Рядко се стига до тежки усложнения, най-често страдащите от лизинов дефицит са хранещите се предимно с полуфабрикати и фаст фууд.
 
Основни източници на лизин са: червено месо, рибата треска, пилешко месо, яйца, сардини, ядки, млечни продукти, соя, бобови растения и банани. Хранителни добавки, съдържащи лизин, трябва да се приемат само след консултация с личен лекар, понеже крият опасност от бъбречно увреждане и взаимодействие с лекарствени продукти.