Проучване установява съществена прилика между процесите в мозъка при мигрена и реакцията на кожата при втриването на олио от лют червен пипер в нея.

Учените откриват, че попадането на капсаицин - веществото, придаващо лютия вкус на пипера - върху кожата води до освобождаването на хормона калцитонин, който увеличава притока на кръв към засегнатата област.

Подобен е процесът и при мигрена, когато се увеличава притокът на кръв в определена мозъчна област.

Изследователите успяват да постигнат блокиране на нервните рецептори на малък кожен участък, върху който е втрито олио от лют червен пипер. Това спира изпращането на съобщение от тях и отделянето на калцитонин, съответно и не се стига до увеличаване на притока на кръв.

Учените се надяват на този принцип да получат лек срещу мигренозни пристъпи.

Експерименталният медикамент може да се използва и като антиепилептично средство и за понижаване на кръвното налягане.

Новият продукт ще е много по-ефективен от триптаните и Ботокса, най-широко използваните средства за облекчаване на мигренозни пристъпи.