Капсаицинът, съдържащ се в пикантните храни може да убиват ракови клетки. До този извод са стигнали учени от Нотингамския университет, които са изследвали механизма, по който влияят лютите храни върху туморните клетки.

 

Капсаицинът е активното вещество в лютия пипер, което провокира дразнене на рецепторите в устната кухина и причиняват усещанията за люто.
 


 

Учените са на мнение, че лечебните свойства на веществото се дължат на факта, че то  действа върху митохондриите на туморните клетки, като по този начин предизвиква клетъчната им смърт и забавя или дори спира разрастването на раковите образувания.
 

 
Лабораторните изследвания, показват, че капсаицинът се свързва с протеини в митохондриите на туморните клетки и предизвиква апоптозата (клетъчната смърт).
 

 

Тъй като биохимичните процеси, които се извършват в митохондрията на туморните клетки се различават от тези, протичащи в здравите соматични клетки, капсаицинът предизвиква апоптоза само на раковите клетки. В същото време, веществото не влияе върху развитието на здравите клетки.
 

 

Експертите наричат това естествена селективна ранимост на туморните клетки. За да се докаже хипотезата, били проведени експериментални тестове с клетъчни проби от рак на панкреаса и на белия дроб.
 

Според автора на проучването, д-р Тимоти Бейтс обяснява, капсаицинът атакува сърцевината на туморните клетки, и забавя растежа им. Той успокоява, че дозата капсаицин, предизвикваща апоптозата на раковите клетки, е напълно безопасна за здравите и не повлиява жизненият им цикъл. Доказателство за безопасността на капсаицина е и факта, че той се открива в много растения, които се използват за храна както от човека, така и от тревопасни животни.
 

Учените обясняват, че консумирането на големи количества лютиви чушки и пикантни храни не означава превенция на раковите заболявания. Въпреки, че екстрактът от лютиви чушки предизвиква апоптоза на раковите клетки в лабораторни условия, все още не е доказана ефективността му при хората.
 
 
Предвижда се, изследванията в тази насока да продължат. Възможно е в бъдеще да се разработят лекарства за борба с раковите заболявания, които са синтезирани на базата на капсаицин.
 
 
Освен в борбата с тумурните клетки, капсаицинът дава забележителни резултати и като локален анестетик. До този извод са стигнали учени от харвардския университет, след като са комбинирали инактивен дериват на локален анестетик, наречен QX314 с екстракт, изолиран от лютите чушки. Изследванията показват, че капаисцинът действа върху нервните влакна, провеждащи усета за болка.
 

Така QX314 бива допуснат само в тези неврони и потиска тяхната активност, обяснява Клифърд Уулф. По принцип QX314 блокира всички неврони - не само тези за болка, но и такива за допир, поради което предизвиква изтръпване на областта. Засяга се до известна степен и двигателнатта активност на мускули, инервирани от близко разположени неврони. За да избегнат това, учените са инактивирали QX314 и са намерили удобен начин да го въведат в това състояние само в някои неврони.