Хора, спящи 5 или по-малко часа през нощта, са предразположени да консумират по-голямо количество захари и напитки съдържащи захар и кофеин. До това заключение стигат учени през 2016 г., след провеждането на мащабно изследване, включващо над 18 000 души.
 
Арик Пратър, професор в катедрата по психиатрия на UCSF споделя, че най-вероятно механизмът е двупосочен: липсата на сън създава нуждата от допълнителна енергия, което тласка хората към енергийни и други силноподсладени напитки и кофеин, а захарта и кофеинът от своя страна ги карат да будуват по-дълго. Излизането от този омагьосан кръг е трудно, а при някои хора той може да трае с месеци и дори с години.
 
Първата крачка към излизането от него започва с подобряване на съня. Отказването от подсладените напитки е много по-трудно, ако тялото все още не получава нужната почивка.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В изследването са разгледани навиците на всички 18 000 участници – колко спят през седмицата, през уикендите, физическата им активност, хранителни навици и консумация на напитки – кофеинови и безкофеинови, подсладени и неподсладени, енергийни и газирани напитки, сокове, вода. Установява се, че тези които спят 5 или по-малко часа също така употребяват 21% повече подсладени напитки, захари и кофеин спрямо тези, които спят 7-8 часа. 
 
Сред спящите по-малко се наблюдават и тенденции за напълняване, понеже при липсата на сън тялото се нуждае от повече калории. Сънят се свързва с приема на калории чрез циркадните ритми, които синхронизират функциите в организма и влияят върху метаболизма, включително и върху начина, по който усещаме глад и ситост. Нарушаването на биологичния часовник се отразява на регулирането на ключови хормони като лептин и грелин: лептинът сигнализира кога сме сити, а грелинът – кога сме гладни.