Лилавите на цвят плодове, като боровинки, капини, касис, могат да намалят риска от болест на Алцхаймер, Паркинсон и множествена склероза, сочи ново проучване, проведено от проф. Дъглас Кел от университета в Манчестър.


Професор Кел установява, че по-голямата част от инвалидизиращите заболявания са частично причинени от неправилно свързване на желязото в организма, което предизвиква образуването и отделянето на опасни токсини, увреждайки тялото.

 

Желязото е важен и необходим елемент в човешкия организъм, оказвайки голямо влияние върху здравето. Намира се в тялото под различни форми - представлява съставна част от голяма група ензими, участва в метаболизма на клетките, в най-голям процент се намира в червените кръвни клетки, като част от хемоглобина, най-важното съединение, свързващо и пренасящо кислорода.Образуването на токсини при неправилното свързване на желязото е хидроксилна реакция, която причинява различни дегенеративни  дефекти в различни части на тялото.


Трябва да се приемат хранителни вещества, известни като желязо хелатори. Желязо хелаторите се свързват плътно и образуват комплекс с желязото в организма, така той не се натрупва и не предизвиква токсична опасност за организма, твърди проф. Кел.

 

Важният за организма витамин С, както и други важни за организма елементи, могат да се окажат много вредни за здравето при неправилно свързване с желязото, казва проф. Кел.

 


Ярко оцветени лилави плодове и зеленчуци са отличен източник на хелатори, както и зеленият чай, тъй като се свързват с желязото ефективно.


Проучването е в начален етап, но е жизнено важно да се задълбочи и разшири, твърди професор Кел.