Изследване предполага, че добавянето на лешници към ежедневното меню подобрява общото състояние на организма. Изследване, проведено от Института "Линус Паулинг" в Държавния университет в Орегон, установява, че възрастните, които ядат лешници всекидневно в продължение на 16 седмици, са подобрили нивата на два микронутриента в тялото си. Според резултатите от изследването концентрацията на магнезий в кръвта се е повишила. Увеличени са стойностите и на витамин Е. Установено е още, че тези, които консумирали ядките седем пъти в седмицата, имали почти двойно по-голяма полза, спрямо тези, които ядели лешниците веднъж в седмицата, въпреки че и те имали значителна полза от тях. 

 

Необработеният лешник съдържа 27% от дневната стойност витамин Е. Лешниците са богати и на други витамини и минерали като витамин В6, витамин С, витамин К, витамин Е, тиамин, ниацин, желязо, калий, калций, цинк, манган, мед, фолат и фосфор, фибри, протеини и въглехидрати. 


 

Възрастните са с повишен риск от хронични заболявания и затова витамините и минералите играят ключова роля за превенция от болест на Алцхаймер, чернодробно заболяване и дори рак. Благодарение на високия брой антиоксиданти в тях, лешниците възпрепятстват туморните клетки. Според изследвания витамин Е е ефективен срещу рак на простата, гърдата, дебелото черво и белия дроб. 

 

Високите нива на витамин Е в лешниците са свързани и с предотвратяване на болестта на Алцхаймер. В тях има и други елементи като манган и тиамин, които играят важна роля в мозъчната активност и когнитивните функции.

 

Редовната консумация на лешници предотвратява също хронични заболявания като сърдечносъдовите например. Освен че съдържат много фибри, ядките са богати и на мононенаситени мастни киселини, които намаляват лошия холестерол и повишават добрия. Това се потвърждава и в изследвания, направени от Американското дружество за хранене. Те показват, че честото хранене с лешници в умерени количества, води до понижаване на холестерола, намаляване на възпалителните процеси в тялото и подобряване на кръвните липиди. Американската сърдечна асоциация съветва също за постигане на добро състояние на сърцето, по-голямата част от ежедневните мазнини, които се консумират, да бъдат мононенаситени мазнини като тези, които се намират в лешниците.