Лещата съдържа множество антиоксиданти, предпазващи клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това са силно реактивни молекули, които имат значение за развитието на сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други заболявания, свързани с процесите на стареене.

Лещата съдържа антиоксиданти, наречени антоцианини, които намаляват растежа на раковите клетки.

 


Високо съдържание на фибри

Лещата е ценен източник на фибри, които стимулират храносмилането, намаляват риска от рак на дебелото черво и подобряват ситостта и контрола на апетита. Наличието на разтворими фибри също допринася за превенцията на сърдечносъдови заболявания, значително намалява абсорбцията на жлъчни киселини, което спомага за нормализиране на нивата на холестерола в кръвта. Фибрите също помагат за контрола на кръвната захар при диабет тип 2 поради забавяне на храносмилането при прием на глюкоза с храната.

 

Източник на фосфор, магнезий и калий

Лещата е богат източник фосфор, който има важна роля за формирането и поддържането на здрави кости и зъби. Освен това, тя е добър източник на магнезий, който участва в развитието на костите, изграждането на протеините, ензимното действие, мускулната контракция, здравето на зъбите и функционирането на имунната система. Лещата е богата на калий, който служи за балансиране на pH на кръвта и за стимулиране на производството на солна киселина от стомаха, като по този начин подпомага храносмилането.

 

Източник на желязо и селен

Всяка клетка в организма съдържа желязо, което е важно за преноса на кислород в тъканите и образуването на червени кръвни клетки - еритроцити в кръвта. Селенът функционира с един от основните антиоксидантни ензими и по този начин предотвратява образуването на свободни радикали в тялото. Той също така помага за превръщането на хормоните на щитовидната жлеза в тяхната активна форма.

 

Витамини от група В - В2, В3 и В9 в значителни количества

Лещата е източник на витамин В2, известен още като рибофлавин, който има важно значение за енергийния метаболизъм на всички клетки. Той допринася за растежа и възстановяването на тъканите, производството на хормони и образуването на червени кръвни клетки. Лещата е ценен източник на витамин B3 - ниацин, който участва в много метаболитни реакции и допринася за производството и усвояването на енергия от въглехидратите, мазнините и белтъчините, които приемаме с храната. Той е важен за образуване на ДНК, което позволява нормален растеж и развитие на клетките в тялото.

 

Лещата съдържа и витамин B9, който участва в производството на всички клетки на тялото, включително червените кръвни клетки, важен е за производството на генетичен материал, за функционирането на нервната система и имунната система, както и в заздравяването на раните.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=lentille_nu