Лененото и рибеното масло съдържат важни мастни киселини, които имат многобройни ползи за здравето, включително предотвратяват и намаляват сухотата в очите.

Дневният прием на ленено или рибено масло и комбинация от двете намалява сухотата в очите и симптоми като парене, смъдене, зачервяване и периодични зрителни нарушения.

Проучвания установяват, че мастните киселини в двете масла понижават и риска от дегенерация на макулата и катаракта.

Хранителната стойност на лененото и рибеното масло се дължи главно на съдържанието на омега-3 мастни киселини. Лененото масло има богато съдържание на алфа-линоленова киселина.

Рибеното масло, както и мазната риба, сьомга, риба тон и сардини, са богат източник на омега-3 мазнини, които са от съществено значение за здравето на мозъка и очите.

NEWS_MORE_BOX


Приемът на маслата в комбинация с капки при сухота в очите има много по-бърз и положителен резултат, обясняват специалисти.

Въпреки здравословните им ползи обаче е препоръчителна консултация с лекар-специалист преди да се започне прием на маслата, заради наличието на някои нежелани странични реакции.

Избягвайте приема на ленено или рибено масло в комбинация с лекарства за разреждане на кръвта, дори и аспирин, тъй като това може да доведе до кървене и намаляване съсирваемостта на кръвта.

В някои случаи продължителният им прием може да доведе и до дефицит на витамин D.

Освен повишаване остротата на зрението, намаляване на клетъчните и тъкани увреждания в окото, сухотата и други, рибеното и лененото масло помагат и в профилактиката на различни заболявания, като рак, инсулт, остеоартрит и болест на Алцхаймер.