Популярно е правилото, че при прием на лекарства е най-разумно въздържание от консумацията на алкохол. Препоръчителна мярка за едни, но дори и задължителна при някои определни медикаменти.


Когато ни се налага да приемаме няколко различни лекарствени препарата едновременно, обикновено получаваме препоръки от лекаря кои бива и кои не бива да се комбинират и през какви интервали от време да ги приемаме.


Но когато става въпрос за храненето, препоръките обикновено се изчерпват с на гладно или преди/след хранене. Съществуват ли и по-особени случаи и можем ли без да се усетим чрез храненето да опорочим лечебния план?


 

Нива на взаимодействие

Начинът, по който се храним е възможно да се отрази на лечебния ефект на приетото лекарство в следните посоки:

  • Да ускори и/или усили неговата резорбция и ефект;
  • Да отслаби неговата резорбция и ефект;
  • Да промени неговото действие.

Лекарствените вещества са подвластни на законите на физиката и химията и тяхната резорбция през лигавицата на стомашно-чревния тракт зависи от киселинността на средата, скоростта на перисталтиката и др.


Именно храната, която приемаме, е определящ фактор за нивото на стомашната киселинност, времето на изпразване на стомаха, секрецията на храносмилателни сокове, нивото на кръвоток в тези органи и черния дроб, както и степента на жлъчната екскреция.


По този начин, основното ниво на взаимодействие между храните и лекарствата е на това на резорбцията. На първо място, това е опасно, защото може да намали терапевтичния ефект и пациентът рискува да не получава адекватно лечение.


Случаите, в които приетите хранителни вещества променят ефекта на лекарството са по-малко и това се случва чрез промени в неговия метаболизъм и/или усилване или отслабване на действието му.

 

Кои взаимодействия да имаме предвид?

  • Антибиотици и млечни продукти

По начало повечето антибиотици се усвояват по-добре, когато се приемат на гладно. Между приема на антибиотични препарати от групата на тетрациклините и млечни продукти, богати на калций трябва да има няколко часа разлика, тъй като заедно те образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват.

  • Киселини и основи

Високото pH в стомаха (причинено от „алкални“ храни или антиацидни средства) намалява резорбцията на препарати, които са слаби киселини – аспирин, изониазид и др.

 

NEWS_MORE_BOX
  • Антидепресанти – „синдром на сиренето“

При лечение с антидепресанти от групата на инхибиторите на моноаминооксидазата (ИМАО) не бива да се приемат храни, богати на тирамин – пушени меса, банани, соев сос, тофу, ферментирали храни и напитки като различните видове сирена, бира, вино). ИМАО намаляват разграждането на тирамина и той може да причини тежки хипертонични кризи, потенциално застрашаващи живота.

  • Антикоагуланти 

Храните, богати на витамин К – авокадо, брюкселско зеле, броколи, зеле и др. увеличават кръвосъсирването и е разумно да се ограничат при болни, лекуващи се срещу него. В същото време рибеното масло е слаб антикоагулант, а чесънът усилва антиагрегантното действие на аспирина. 

  • ACE-инхибитори

Едни от най-предписваните антихипертензивни лекарствени средства. Могат да причинят повишени нива на калий. Това е особено опасно при повишен прием на калий, например в състава на заместители на солта и поставя пациента в риск от сърдечна аритмия.

  • Грейпфрут

Той блокира някои ензими в чревната лигавица и черния дроб по такъв начин, че ускорява резорбцията и намалява разрушаването на определени лекарства, което може да стане предпоставка за проява на техни токсични ефекти. Основните лекарства, които се повлияват от този механизъм са статини – ловастатин, както и диазепам, нифедипин, кордарон и др.

  • Кои лекарства да приемаме с храна?

Нестероидните противовъзпалителни средства, както и кортикостероидните препарати имат дразнещ ефект върху лигавицата на стомашно-чревния тракт и е препоръчително да се приемат с храна или мляко.


След хранене се приемат антиепилептичните препарати фенитоин и карбамазепин.


Всеки лекарствен продукт има листовка с подробна информация, включително за взаимодействието на препарата с храни, алкохол и други лекарства. Отговорността за здравето Ви е на първо място именно Ваша и заслужава няколко минути внимателен прочит!