Изследване установява, че куркуминът подобрява когнитивните функции, като предотвратява невродегенеративните заболявания като загубата на паметта.


В проучване са изследвани 259 потенциални доброволци на възраст между 50 и 90 години, които не свидетелстват за неврологични заболявания. Разделени са на две групи, като едните приемали куркумин всекидневно, а другите – не.

 
Проучването продължава година и половина, като когнитивните функции на участниците се оценяват на всеки шест месеца чрез провеждането на различни тестове. След завършване на изследването, се взима кръвна проба от пациентите за определяне на всички промени в генетичните им данни.


 

Резултатите от проучването показват, че участниците, които приемали куркумин, са подобрили когнитивните си функции, спрямо останалите. Що се отнася до мозъчната активност, изследователите установяват, че има значителни разлики между тези, които приемат куркумин и другите, които не.


Експертите стигат до заключението, че дневната консумация на куркумин, спомага за подобряване на паметта, свързана с възрастта, както и за намаляване на вероятността от невродегенарация

 

Куркуминът представлява полифенолно производно на куркумата, което подобрява настроението, концентрацията при възрастните и когнитивните разстройства. Той притежава антимикробни и противовъзпалителни свойства.


Куркуминът има широко приложение, тъй като има способността да намалява увреждането на мозъка, което е свързано с болестта на Алцхаймер. Заболяването се характеризира с натрупване на амилоидни плаки, които могат да се изчистят благодарение на куркумина. Болестта на Алцхаймер е и най-честата невродегенеративна болест и водеща причина за деменция.


Куркуминът оказва положително влияние и при заболявания като депресия, епилепсия и други мозъчни нарушения. Той също намалява риска от хипертония, понижава холестерола, предотвратява тумори и някои видове рак, както и кръвните съсиреци, намалява отоците, псориазиса, регулира диабета и предпазва черния дроб от натрупване на токсини. 


Приемането на куркумин обаче трябва да бъде в относително безопасна форма и в умерени граници, за да може да се осигурят максимални ползи за когнитивните функции и за предотвратяването на невродегенеративните заболявания, които могат да се появят с напредването на възрастта.