Яркожълтата подправка куркума, която принадлежи към семейство Джинджифилови и е популярна съставка на кърито, облекчава по-добре болката при остеоартрит на коляното в сравнение с плацебо лечение. Това са показали резултатите от скорошно проучване със сравнително малък обхват, публикувани в медицинското издание Annals of Internal Medicine.

 

Изследователи от университета в Тасмания, Австралия, разделят на случаен принцип в две групи 70 пациенти на възраст над 40 години с остеоартрит на коляното. Половината пациенти получават по две капсули с общо 1000 mg куркума всеки ден в продължение на 12 седмици, a другата половина са подложени на плацебо лечение. Пациентите, приемали куркума, отчитат, че болката в коляното е намаляла значително в края на проучването. При тях се наблюдава по-добро функциониране на колянната става и по-слаба болка при натоварване.


 

Четирима пациенти са спрели напълно или са намалили приема на други лекарства за болка. Нито един от пациентите, приемащи куркума, не е съобщил за странични ефекти. Куркумата обаче не е ефективна за облекчаване на други последици от артрозата, като натрупването на течности и влошената здравина на хрущяла на колянната става.

 

Проучването е финансирано от индийска компания за хранителни добавки, която продава добавка с куркума за болки в коляното. Въпреки че компанията не участва в организирането и провеждането му, спонсорирането на научни изследвания създава потенциален риск от конфликт на интереси, което може да породи съмнения относно надеждността на резултатите. Малкият брой участници в изследването и 12-седмичният период, който то обхваща, не са достатъчни, за да се установят потенциалните дългосрочни последици от лечението.

 

По-ранни научни изследвания също заключават, че куркуминът помага при лечение на остеоартрит. Обобщените резултати от 8 подобни проучвания показват през 2016 г., че куркуминът е също толкова ефективен за лечение на болка в коляното, колкото лекарства за болка като ибупрофен. Все пак, необходимостта от допълнителни изследвания остава, за да могат да се направят по-сериозни изводи за ефективността на куркумата при лечение на болка в коляното.

 

Остеоартритът на коляното засяга приблизително 250 милиона души по света, но лекарствата за ефективното му лечение все още са твърде малко. Терапията с тях може да има странични ефекти като храносмилателни проблеми, подуване на корема и киселини.

 

Куркумата отдавна се използва в китайската и аюрведичната медицина като безопасен източник на множество ползи за здравето. Нейната активна съставка куркумин има добре доказани противовъзпалителни свойства. Куркумата има силен антиоксидантен ефект и се използва за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания, както и за подобряване на умственото здраве.