Според проучване, извършено от Института за глобално здравеопазване в Барселона, ранната вечеря е от значение, тъй като намалява риска от рак на гърдата и простата. Тези, които ядат до 20:00ч. вечерта или най-малко два часа преди лягане, намаляват вероятността да развият рак с 20%.


С изследването се цели да се разбере дали храненето според ежедневния ритъм, влияе върху заболяванията. Участниците са помолени да попълнят въпросник за честотата на хранене, като се разглеждат хранителните им навици. Изследвани са 872 мъже и 1 321 жени за период от 5 години, сред които 621 са отчели рак на простатата и 1 205 – рак на гърдата. 


Твърди се, че придържането към дневен хранителен модел, е свързано с нисък риск от рак, а храненето по всяко време и най-вече преди лягане, увеличава шанса от развитие на рак на простата и гърдата.Авторите на проучването казват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат причините за тези открития, но всичко показва, че часът на лягане засяга способността на организма да преработи храната. Времето на прием на вечерята има дълбоки последици за метаболизма и здравето.


Коментира се, че има много променливи, които могат да развият рак, като комбинацията от тях, води до неговото начало. Късното хранене е един от тези фактори, които допринасят за развитието на туморните клетки

 

NEWS_MORE_BOX


Световната здравна организация разглежда работата на смени като друга променлива за раковите заболявания. Класифицират се хората, които  работят до късно вечерта или през нощта. Взема се предвид тяхното гладуване, диета или консумацията на храна преди заспиване. То може да бъде причина за поява на възпалителни процеси, повишени нива на лептин и глюкоза и развитие на тумори.


Храненето, непосредствено преди лягане, води до неспокоен сън. Обратното, колкото по-рано се вечеря, е по-добре за храносмилането, за поддържане на теглото, избягване на киселини и постигане на добър сън.


Експертите твърдят, че колкото по-дълъг е периодът между последното хранене и съня, толкова по-малко е вероятно да се развият ракови заболявания.