Британски учени са установили връзката между генетичните фактори и развитието на различни типове затлъстяване при мажете и при жените, съобщава ВВС.


Резултатите от изследването, проведено под ръководството на Cecilia Lindgren от Оксфордския университет са публикувани в научното списание Nature Genetics.


Изследователите са анализирали генетичния материал на повече от 77 000 човека. Бил изчислен и индексът на телесната маса (съотношението между теглото и височината) на доброволците, както и отношението на обиколката на талията към тази на бедрата.


Специалистите определили и типа на затлъстяването при всеки един от доброволците  - т.е.  дали е мъжки тип (централно) или женски тип. При мъжкия тип затлъстяване, наричано често тип „ябълка“  излишните мазнини се отлагат в областта на корема и талията, а при женския тип затлъстяване – тип „круша“ - в областта на бедрата и седалището.


Анализирайки получените данни, учените установили 13 хромозомни участъка (локуса), които определят типа на затлъстяването при всеки един от доброволците. Авторите на изследването отбелязват, че в тези хромозомни участъци са разположени гените, регулиращи метаболитните процеси и обмена на холестерол и инсулин, които играят ключова роля за риска от развитие на захарен диабет.


Учените също така изяснили, че жените, при които са установени генни мутации в тези  локуси, влиянието на гените върху телесната маса и съотношението между бедрата и талията е много по-силно изразено отколкото при мъжете.


Специалистите напомнят, че отлагането на мастна тъкан в различни зони на тялото се явява рисков фактор за развитие на различни здравословни проблеми. При хората с централен тип затлъстяване или т.нар „ябълки“, рискът от диабет или сърдечно-съдови проблеми е много по-висок отколкото при „крушите“.


Според ръководителя на изследването получените от тях резултати ще позволят разработването на по-ефективни методи за лечение и профилактика на затлъстяването и свързаните с него заболявания.