Добавки, съдържащи съединения, открити в подправката къри могат да помогнат за предотвратяването на диабет при рискови пациенти.

В ново тайландско проучване участие взимат 240 души с предиабет. Доброволците са разделени на две групи. Първата е подложена на лечение с добавки под формата на капсули, съдържащи куркумин, а втората с плацебо.

Първата група трябва да взима по шест капсули дневно, като всяка съдържа 250 мг куркуминоид.

Девет месеца след началото на проучването 19 от 116 доброволеца на плацебо са развили диабет тип 2, в сравнение с нито един разболял се от 119 доброволеца, приемащи добавките.

Изследователите откриват, че куркуминът подобрява функцията на бета-клетките, които регулират производството на хормона инсулин.

Противовъзпалителният ефект на куркумина помага бета-клетките да се защитят от увреждане, обясняват тайландските учени.

Проучването е в стартов етап, но изследователите се надяват на положителни резултати при използването на добавки куркумин за предотвратяване развитието на болестта при предиабет.

NEWS_MORE_BOX

 

Предиабетът се характеризира с повишени стойности над нормалните на кръвната захар. Състоянието е световен проблем, корелиращ с честотата на затлъстяването, чувствително повишена през последните десетилетия.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Diabetes Care.

Куркуминът представлява активната съставка на източната подправка куркума. През последните години се доказаха редица ползи за здравето от съставката. Притежава антитуморно, антиоксидантно, антиамилоидно и противовъзпалително действие.