Краставицата съдържа хранителни вещества като витамин А, В, С, К, манган, мед и калий. Богата е на голямо количество вода, от която тялото се нуждае. Семената ѝ включват магнезий, който е идеален за хората, страдащи от неговия дефицит. 

 

 


1. Намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания 

 

Магнезият и калият са съставките в краставицата, които играят важна роля за поддържането на сърцето здраво и за контролиране на кръвното налягане. Краставицата съдържа и лигнин, който има противовъзпалителни свойства и намалява рисковете от сърдечносъдови заболявания.

 

2. Детоксикация на организма


Полезните вещества в краставицата помагат на черния дроб да изхвърли отпадъците и токсините, натрупани в тялото. Зеленчукът също помага за по-голямото производство на урина, тъй като е диуретичен поради голямото си съдържание на вода. Приемането на сок, съдържащ краставица, също ускорява процеса на детокс.

 

3. Предотвратяване на рак

 

Краставицата съдържа физетин, кукурбитацини и лутеин, които имат способността да предотвратяват появата на рак. Фитохимикалите в този зеленчук притежават противоракови свойства, включително антиоксиданти, които елиминират свободните радикали. Консумирането на зеленчука или приемът на сок от него може да възпрепятстват появата на рак на гърдата, яйчниците, простатата, матката и белия дроб поради наличието на флавоноидите и физетина.

 

4. Подобряване на очното здраве


Редовната консумация на краставици спомага за подобряване на зрението, тъй като тя притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да намалят риска от катаракта. В допълнение, краставицата съдържа 95% вода и витамин Е, който играе важна роля в подобряването състоянието на кожата около очите. Краставицата може да се налага и външно върху тях за премахване на тъмните кръгове и подпухването.

 

5. Борба с лошия дъх

 

Консумирането на резенчета краставица може да премахне лошия дъх, като се елиминират бактериите и микробите, причиняващи лоша миризма в устата и които могат да доведат до заболявания на венците.

 

6. Укрепване на костите, зъбите и ноктите

 

Краставицата съдържа аскорбинова и кафеена киселина , които укрепват сухожилията, хрущялите и костите. Зеленчукът съдържа и силициев диоксид, важен за образуването на съединителната тъкан, което пък помага за укрепване на отслабените кости.