Най-отличителните качества на къпините са: богато водно съдържание – 88 г, високо съдържание на фибри – 5,3 г, богати на витамин С – 21 мг, витамин К – 19,8 микрограма, витимани от В групата, манган – 0,646 микрограма, мед – 0,165 микрограма, антоцианин, нисък гликемичен индекс – 25 и нисък гликемичен товар – 3-4, нискоколарочни – 43 ккал за 100 г.
Ако трябва да сравняваме къпините и малините, освен по визия, да, и по състав те са изключително сходни, но все пак малините са с по-нисък гликемичен товар и индекс, техните мазнини са изцяло полиненаситени.
Кое обаче е специфично за къпините?
Антоцианинът в къпините е онзи пигмент, който придава специфичния им тъмен, наситен цвят. Антоцианинът също като другите флавоноиди е силен антиоксидант и предпазва от възникването на редици метаболитни и свързани с възрастта болестни процеси. Този пигмент намалява оксидацията на лошия холестерол - LDL с 50%, което има благоприятен ефект за сърдечносъдовото здраве и превенция на атеросклерозата. 1
В същото изследване, изучаващо ефектите на антоцианините се изброяват и противотуморното им действие. Растежът на лошите клетки при рака на гърдата намалява с 24%, на стомата с 37%, на дебетото черво с 50% и белия дроб с 54%. 1
Разбира се, къпините не могат да са лекарство, нито да дадат гаранция за предотвратяването на сериозни заболявания, но тези данни показват, колко е важно да се придържаме към качествени храни при храненето си и че те могат да са ни добър съюзник за здраве.
Има данни, че антоцианините могат да помогнат за забавяне прогресирането на болестта на Алцхаймер и че те потискат вредните бета-амилоидни плаки в мозъка, което позволява на установените невронни връзки да функционират. 2
Къпините са полезни за мозъка не само заради пигмента, но и заради витамините от В групата, които съдържат. Къпините определено са плод за поддържане на когнитивната функция в тонус, независимо от възрастта, а с напредването ѝ още повече.
Друго специфично качество, което не се повтаря, според изследване е, че имат антибактериален и противовъзпалителни свойства, които помагат за първичната и вторичната профилактика на пародонтоза. 3
Къпините съдържат фенолните киселини - галова, елагова и рутин, на които и се дължи този ефект. В изследването е наблюдавано действието им върху 10 различни вида бактерии, характерни за устната кухина, в резултат на което се заключава, че къпините могат да бъдат използвани в продукти за орално здраве и терапия.
Също като малините, и къпините подпомагат ендотелната функция на кръвоносните съдове. Това се дължи на нутриенти като cyanidin-3-O-glucoside. Съединението неутрализира оксидантната активност и помага да се нормализират множество критични фактори, свързани с възникването на ендотелната дисфункция. Има значение за намаляване на ДНК увредата и предпазва от съдова недостатъчност. 4
Флавоноидите, магнезият, витамин С, фибрите са добра комбинация за добро сърдечносъдово здраве като цяло, започвайки от превенция на високото кръвно, аритмия, атеросклероза и се стигне до профилактика на сърдечносъдовите инциденти, каквито са инфарктът и инсултът.
Витамин К, манганът, калцият, магнезият, калият и фосфорът имат отношение към поддържане на костната плътност и костното здраве.
Къпините са полезни още за кожата и запазване на младостта ѝ, здравето на очите, имунитета, храносмилателната система и предотвратяване на запека, контрола на теглото и кръвната захар. Заради ниското съдържание на захар и наличието на фибри са подходящи и за диабетици.
Къпините съдържат 10,2 г въглехидрати, като 5,3 г от тях са разтворими и неразстворими фибри и 4,9 г са захари.
Освен споменатите витамин С и витамин К, съдържат още фолат, което ги прави полезни за бременните жени, витамин Е, витамин А. Манганът е с най-високо съдържание спрямо дневните ни потребности и 100 г къпини ни осигуряват почти ½ от нуждите за деня. Останалите неспоменати минерали в тях са мед, желязо, цинк, селен. 5
В половинката грам мазнини, които имат, 94 микрограма са омега-3, 186 микрограма - омега-6, 0,3 г - полиненаситените мастни киселини. Протеините са 1,4 г.
Къпините също като ягодините и малите могат да доведат до алергична реакция при някои.
Източници:
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157509002622?via%3Dihub
2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/1476830515Y.0000000042?journalCode=ynns20
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0765.2012.01506.x
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12818719/
5. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173946/nutrients