Къпините са горски плод, който е с богато съдържание на съединения, подпомагащи здравето. Те могат да се консумират самостоятелно или като добавка към плодови салати, кисело мляко.

 
В къпините могат да се намерят малки количества калории и мазнини, което ги прави подходяща храна за тези, чиято цел е да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. В количеството от една чаша къпини може да се открият едва 62 калории и по-малко от един грам мазнини. Консумацията на тези горски плодове е чудесен начин да се задоволи жаждата за нещо сладко, без да се добавят излишни калории и мазнини към менюто. 
 
Жените, които са на възраст до 50 години, трябва да консумират по 25 г фибри ежедневно. Количеството за мъжете в същата възрастова група е 38 години. Храните, които имат богато съдържание на фибри, оставят чувството на ситост и могат да понижат нивата на холестерола в кръвта. В къпините се съдържат повече фибри, в сравнение с много други пресни плодове. В количеството от една чаша могат да се намерят 7,6 г фибри. 
 
Пресните къпини са богати и на витамин C – 30,2 мг за споменатото количество от плодовете. Това е повече от 40% от препоръчителната дневна доза за жени и около 33% от дневните нужди на мъжете от важния витамин
NEWS_MORE_BOX
 
Витамин C не може да се съхранява в организма, затова е важно да се набавят достатъчни количества от хранителния режим или под формата на добавки.
 
В черните плодове могат да се открият и високи нива на антиоксиданти, които ограничават уврежданията, причинени от свободните радикали. Установено е също така, че къпините притежават антибактериални свойства.