Костният бульон се оказва изключително полезен за повишаване на имунната система. Той съдържа специфични аминокиселини като аргинин, глутамин и цистеин, които стимулират имунитета. Смята се, че традиционно приготвената костна супа спомага за намаляване на възпалителните процеси в тялото, като се предотвратяват също автоимунни заболявания.


Костният бульон помага за бързото възстановяване на тялото от настинки. Например пилешкият бульон облекчава симптомите на настинката, като ускорява отстраняването на хремата и улеснява дишането. Така че, когато човек е болен, най-добрият избор за храна е точно костният бульон.

 


Ползите от костния бульон не свършват дотук. Той е полезен за насърчаване на спокойния сън. Смята се, че консумирането му осигурява важна аминокиселина за съня – глицин, която облекчава тревожността, така че да се постигне спокоен и качествен сън. Така приемането на глицин преди лягане подобрява съня, като на следващия ден се чувства по-малко умора.


Костният бульон също забавя естествения процес на стареене. Това се дължи на колагена, който се съдържа в бульона. Счита се, че той е мощно средство срещу застаряването на тялото. В допълнение, колагенът поддържа здравето на кожата, ставите и костите.

 

Костният бульон може да се консумира по-често от хората, които имат чревни проблеми. Той насърчава здравето на червата, тъй като съдържа желатин, който помага за засилване целостта на чревната стена, но и за намаляване на възпалителните процеси в резултат от непоносимост към храни. Костният бульон дори поддържа здравословния растеж на пробиотичните бактерии в червата и подобрява храносмилането.


Костният бульон може да помогне дори за отслабване. Той е с високо съдържание на протеин, който помага на тялото да се чувства по-сито за по-дълго време, като не позволява приема на голямо количество калории.


Костният бульон също може да стимулира процесите на детоксикация в тялото. Той намалява оксидативния стрес върху черния дроб, като му доставя необходимите аминокиселини. В резултат той подпомага отстраняването на токсичните тежки химикали, които са се натрупали в тялото.