Консумацията на кориандър помага за подобряване на здравословното състояние.

Кориандърът (Coriandrum sativum) е популярна средиземномнорска билка с голямо приложение в индийската кухня.

Билката е богата на минерали като калий, калций, манган, желязо и магнезий. Препоръчително е пресните листа на кориандъра да се измиват обилно с вода, за да се премахнат онечистванията и пестицидите.

Консумира се пресен, защото тогава е най-вкусен и ароматен.

Също така кориандърът е богат и на жизненоважни витамини, като фолиева киселина, витамин А, бета-каротин и витамин C. Консумацията на кориандър осигурява 30% от дневния препоръчителен прием на витамин C.

Противовъзпалителните свойства  на подправката помагат за облекчаване симптомите на артрит. Кориандърът намалява нивата на лошия холестерол, помага при стомашни проблеми, лошо храносмилане и други.

Редица проучвания установяват, че кориандърът има силни антиоксидантни свойства и помага за насърчаване правилната функция на черния дроб.

Може да се използва като добавка към салати и гозби. Освен по-приятно и ароматно, ястието ще е и доста по-полезно, обясняват специалисти.

Супа, приготвена с моркови и кориандър, например, е изключително полезна за засилване на имунната система. С консумацията на една купа си набавяме витамин А, както и други ценни хранителни вещества.
 
Витамин А поддържа лигавиците на дихателните пътища, което спомага предотвратяването на инфекции.