Ежедневното консумиране на газирани безалкохолни напитки увеличава риска от диабет с 22%, показва ново проучване. 500 ml подсладени напитки на ден увеличават риска от диабет тип II, показва проучването, публикувано в Diabetologia.

 

Консумацията на подсладени със захар газирани напитки, която расте през последните години в Европа, предизвиква рязко покачване на кръвната захар и инсулиновата секреция. Според авторите това е основният механизъм, по който се достига до инсулинова резистентност. Според тях е много притеснително, че повечето хора не си дават сметка за този факт.


 

Изследователите събират данни за консумацията на плодови сокове, газирани подсладени напитки и енергийни напитки в осем европейски страни. Изследването е проведено с 12 403 диабетици и контролна група от 16 154 здрави индивиди.

 

Авторите на проучването изтъкват, че ефектът на подсладените напитки върху риска от диабет не се ограничава само до телесното тегло. Човек може да има здравословно телесно тегло, но продължава да бъде изложен на повишен риск, ако редовно консумира газирани напитки.

 

Консумацията на плодови сокове без добавена захар не е свързана със значително повишаване на риска.