Най-малко 33 000 човешки живота могат да бъдат спасени всяка година, ако хората се хранят по-здравословно, твърдят учени.


Консумацията на плодове и зеленчуци по 5 пъти на ден може да предотврати 15 000 случая на преждевременна смърт - 7000 от коронарна болест на сърцето, близо 5000 от рак и повече от 3000 от инсулт, са изводите от проучване, проведено от изследователи от Оксфордския университет.


Изследването показва, че ограничаването на мазнините ще спаси живота на близо 7000 души, а намаляването на консумацията на готварска сол ще предотврати 7500 случая на преждевременна смърт.Публикуваното в „Journal of Epidemiology and Community Health” изследване, анализира смъртни случаи от коронарна болест на сърцето, инсулт и рак, данни за храни и хранителен прием, както и проучвания за влиянието на храната върху болестни състояния и случаи на преждевременна смърт за периода 2005-2007 г.


Специалистите съветват да се ядат поне 440 г плодове и зеленчуци и 18 г фибри всеки ден.


Една трета от общия брой на калориите, които усвояваме с храната, трябва да идват от мазнини, но приемът на наситени мазнини не трябва да надвишава 10%. Не трябва да се консумира и повече от 6 г сол на ден, допълват експертите.


Резултати от други проучвания, проведени по-рано тази година, показват, че действително британците са намалили консумацията на плодове и зеленчуци. Само около една трета се хранят с витаминозните продукти по пет пъти дневно.