Консумацията на чаша вино или дори дневната доза кофеин може да остави чувство на вина у мнозина. Докато мнозина отбягват любимата си напитка, поради тази причина, се оказва „изкореняването“ на чая, кафето и виното от хранителния режим не е толкова добра идея. 
 
От данните на ново проучване става ясно, че всички тези напитки помагат за поддържане на баланса на „полезните“ бактерии в червата. Отдавна е установено, че това, което консумираме, се отразява на тези чревни бактерии
 
Тази „колония“ в чревната флора се състои от „полезни“ бактерии, за които се смята, че имат противовъзпалителни свойства, както и от вредни такива, които насърчават възпалителните процеси. Поради тази причина, поддържането на баланса им е важна част от доброто здраве. 
 
Според данните на новото холандско проучване консумацията на чаша кафе, чай или вино може да помогне в балансирането на тези чревни бактерии. Специалистите допълват, че хората, които редовно консумират кисело мляко и мътеница, също имат голямо разнообразие от бактерии в червата. 
 
От друга страна, пълномасленото кисело мляко и хранителният режим, който е богат на калории, може да компрометира това разнообразие. В проучването участие взимат хора, които са в добро здравословно състояние. 
NEWS_MORE_BOX
 
За своя анализ изследователите събират попълнените въпросници и медицинските рецепти на 1100 души. Изследват се също така и ДНК на чревните им бактерии от замразени екскременти. 
 
Специалистите от Университета на Грьонинген поясняват, че е анализирана цяла ДНК на бактериите, за да се получи по-подробна информация за техния вид. По този начин може да види какъв е ефектът от хранителния режим върху червата
 
Освен него, изследователите установяват и 19 различни видове медикаменти за широка употреба, които също влияят на разнообразието на бактерии в червата. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Science.