Мидите са изключително полезни за мъжката плодовитост, тъй като съдържат два много важни минерала за производството на сперматозоиди и семенна течност. Това са цинкът и селенът. Тези минерали подпомагат и подвижността на сперматозоидите, като увеличават техния брой. Всички тези фактори са от значение за подобряване на плодовитостта при мъжете.

 

Мидите могат да се консумират и за подобряване на имунната функция. Това отново се дължи на цинка, който подпомага производството на бели кръвни клетки. Редовното консумиране на миди подобрява устойчивостта към вирусни и бактериални инфекции, като се ускорява образуването на антитела.Мидите могат да се консумират и за по-здраво сърце. Те са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които са важни за подпомагане гъвкавостта на кръвоносните съдове и за намаляване вероятността от отлагане на атеросклеротични плаки от вътрешната страна на кръвоносните съдове. Те могат да запушат притока на кръв и съответно да повишат риска от инсулт или инфаркт. 
 
Мидите също са много полезни за предотвратяване на артрит. Благодарение на хранителните вещества в тях, се възпрепятства сковаността и болката в ставите. Консумирането им също укрепва костите и зъбите.


Мидите съдържат повече желязо, отколкото говеждото, което в продължение на много години се смяташе за един от най-добрите източници на желязо. Смята се, че консумирането на миди веднъж седмично или дори месечно е чудесен начин за набавяне на желязото. Минералът е необходим за производството на хемоглобин и за предотвратяване на анемията.


Мидите също осигуряват същото количество висококачествен протеин като червеното месо, но съдържат много по-малко мазнини. Затова те могат да бъдат включени в диетата, тъй като няма да причинят покачване на теглото.


Тези морски дарове са богати също на важни витамини и минерали като витамини от група В, С, фосфор, манган, селен. Съдържат голямо количество витамин В12, който е от важно значение за здравата нервна система и за правилния растеж и развитие на клетките.


Необходимо е да се обърне внимание, че консумирането на миди трябва да бъде умерено и не твърде често – например веднъж седмично или месечно. В противен случай някои хора могат да изпитат състояния като алергия например.