Прекомерната консумация на риба от населението представлява опасност както за морските екосистеми, така и за здравето.

 

Според изследване, публикувано в сп. Cancer Causes & Control, хората, които консумират риба често, може да са изложени на повишен риск от развитие на злокачествен рак на кожата.


 

Проучването предполага, че отрицателният ефект може да се дължи на наличието на замърсяващи съединения в рибата.

 

Колко риба на ден увеличава риска от рак на кожата?

Участниците в проучването, които консумират средно 43 g риба на ден, имат 22% по-висок риск от развитие на меланом, отколкото тези, които почти не консумират риба - 3 g на ден.

 

При тях също така се е наблюдавал 28% по-висок риск от развитие на анормални клетки -  прекурсори на рак, във външния слой на кожата.

 

Според проучването хората, които консумират 14 грама риба тон на ден, могат да имат 20% по-висок риск от развитие на  злокачествен рак на кожата в сравнение с хората, които не консумират риба.

 

Една порция риба обикновено се състои от 140 g.

 

Според изследването, 43 g риба на ден съответстват на 2 порции риба на седмица или приблизително 300 g.

 

Здравните власти обикновено препоръчват 2 до 3 порции риба на седмица, което според това проучване би било твърде много.

 

Любопитното е, че не е открита същата връзка, ако рибата се консумира пържена.

 

Замърсители в рибата

Данните са били събрани от повече от 490 000 възрастни, които са участвали в изследването на диетата и здравето на NIH-AARP между 1995 и 1996 г. и са послужили като основа за анализа.

 

Участниците са били на средна възраст 62 години и са съобщили колко често и в какви количества са консумирали пържена риба, непържена риба и риба тон.

 

Под внимание са били взети и други рискови фактори за рак на кожата: телесно тегло, физическа активност,  консумация на алкохол, кофеин и тютюн, калориен прием, рак на кожата или други видове рак в семейството, местоживеене и излагане на UV радиация. 

 

Канцерогенният ефект може да се дължи на наличието на замърсители в рибата, като полихлорирани бифенили (PCBs), които са канцерогенни хлорни съединения, диоксини, арсен и живак.

 

Предишни проучвания вече са показали, че хората, които консумират много риба, имат по-високи нива на токсини в организма си, свързани с рак на кожата.

 

Какви са ползите от рибата?

От обсервационно проучване не може да се твърди, че консумацията на риба е пряката причина за развитието на рак на кожата.

 

За целта трябва да се направят още много изследвания и да се определи влиянието например на фактори като брой бенки, цвят на косата, брой слънчеви изгаряния през живота и други.

 

От друга страна, има изследвания, които потвърждават положителния ефект от консумацията на риба.

 

Всяка добавена седмична порция риба намалява риска от рак на черния дроб с 6%.

 

Съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибата може да обясни нейния противораков и противовъзпалителен ефект.

 

Изследванията показват намален риск от рак на матката при повишен прием на DHA - докозахексаенова киселина - една от двете дълговерижни омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата.

Приемът на омега-3 също е свързан с по-нисък риск от рак на мозъка и храносмилателната система.

 

Омега-3 мастни киселини могат да се набавят и от други източници, като масло от водорасли, семена от лен, чиа и орехи.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/pescado-cancer-piel_10098

https://link.springer.com/article/10.1007/s10552-022-01588-5

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25615823/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29207677/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28077138/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223275/