Редовната консумация на чесън оказва положително въздействие върху имунните сили на организма. Това е причината да се препоръчва за превенцията на различни видове инфекции - вирусни, бактериални, включително и микотични. Според проучване всекидневният прием на чесън намалява броя на настинките с до 63% в рамките на една календарна година. Средната продължителност на симптомите на настинката също е намалено с до 70%. Препоръките за ежедневна консумация трябва да се спазват най-вече през есенно-зимните месеци.


На какво се дължат тези резултати? С важна роля е едно от съединенията, които се съдържат в чесъна - алицин. Други вещества са диалил дисулфид и S-алил-L-цистеин. Чесънът е богат още на манган, витамин В1 и В6, витамин С, селен, фибри, калций, мед, калий, фосфор, желязо. Съдържа и флавоноиди, аминокиселини и олигозахариди.

 


Консумирането на чесън може да помогне и за детоксикацията на организма от тежки метали. Серните съединения имат основна роля в този процес. Според проучване на служители в завод за автомобилни акумулатори, които са ежедневно изложени на олово, се установява, че чесънът намалява нивата на олово в кръвта с до 19%.

 

Активните съединения в чесъна имат отношение и към намаляване на кръвното налягане. Чесънът може да се приема в натурална форма или под формата на таблетки, които съдържат активни вещества с хипотензивно действие. Той оказва понижаващ ефект и върху нивото на общия и лошия холестерол в кръвта с около 10-15%.


Антиоксидантите, намиращи се в чесъна имат протективен ефект срещу болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

 

Чесънът е полезен и за костите. Редовното му консумиране може да сведе до минимум загубата на костна плътност чрез увеличаване на естрогена при жените в менопауза. Не само чесънът, но и лукът има благоприятно въздействие при остеоартрит.


Чесънът може да се добавя към почти всяко едно ястие. Той се предлага под различни форми – на скилидки, чеснов прах или чесново масло. Единственият му недостатък е миризмата, която причинява лош дъх след консумация, поради което е най-добре да се консумира вечер.