Комбуча е една от последните звезди, изгряла на здравословния небосклон. От няколко години ферментиралата напитка обещава десетки ползи за тялото и душата - от добро чревно здраве, през грижа за сърцето и тънката талия, до ударни дози серотонин за отлично настроение през целия ден.  
Въпреки набиращата популярност напитка обаче, все още има хора, които се чудят какво се крие в нея: чай, сода, вино или нещо съвсем ново.


Накратко, комбуча е ферментирала напитка, приготвена от вид чаена гъба, богата на симбиотична колония от бактерии и дрожди, затова е известна още и като SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast – симбиотична колония от бактерии и дрожди). Културата се развива в чаена инфузия и чрез естествения процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид.


Готовата комбуча е богата на витамин C, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина), витамин B12 (кобаламин), ензимите бромелаин и папаин и бета-глюкани. Ето защо комбучата си е спечелила популярност на напитка, която има антибиотични и пречистващи свойства, които помагат при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, хемороиди, язви и др.



Тя е здравословен хит, но истината е, че проучванията за големите ѝ ползи върху здравето все още са малко.

 

Засилва метаболизма

Диетолозите твърдят, че комбуча съвсем не е чудесна напитка за отслабване, поради съдържанието на захар в нея. Но благодарение на епигалокатехин-3-галат (EGCG) – звездната съставка на зеления чай, някои видове комбуча могат да сбаротят за малко по-бърз метаболизъм.


Често учените говорят, че зеления чай може да повиши скоростта на метаболизма при възрастни, но съществуващите проучвания по темата са недостатъчни.

 

Лек при запек

Като потенциален източник на пробиотици, една от ползите за здравето на комбуча е способността ѝ да балансира добрите бактерии в червата и да облекчи някои проблеми в стомашно-чревния тракт.


Изследване, публикувано през април 2014 г. в Food Microbiology, изследва микробните компоненти на комбуча и идентифицира „завидна популация от лактобацили“ в напитката. Благодарение на това комбуча би могла да стабилизира храносмилателния тракт и да помогне за предотвратяване на инфекции и възпаления като синдрома на раздразненото черво, възпалителни заболявания на червата, подуване на корема и запек.

 

За превенцията на рака

Въпреки, че изследванията в тази посока са оскъдни, има и изследователи, които приписват на комбуча и способността ѝ да се бори с развитието на раковите клетки.


Твърдението се основава на антиоксидантните свойства на ферментиралата напитка, които помагат на тялото да се освободи от свободните радикали и други вредни вещества, които насърчават растежа на раковите клетки. Според статия в Journal of Nutritional Biochemistry, съставките на комбуча, които могат да помогнат в битката с рака, са полифенолите, глюконовата киселина, глюкуронова киселина, млечна киселина и витамин С.


За укрепване на имунната система

Храносмилателната и имунната система са тясно свързани помежду си - лигавицата на червата създава антитела, които спомагат защитата на организма. Ето защо оптималното здраве на червата е ключът към силната имунна система, а ферментиращите бактерии в комбуча се грижат точно за това.

 

Гони депресията

Симптомите на депресия са различни при всеки човек – от чувство на тъга до безнадеждност. Депресията може да причини още безсъние, лоша концентрация и понижена жизненост, но комбуча може да помогне и тук.


Не са провеждани изследвания, свързващи конкретно комбуча и депресията, но проучване от февруари 2017 г., публикувано в Annals of General Psychiatry, сочи, че някои психиатрични разстройства се влияят от промени в микробиома. Затова днес все по-често се говори, че пробиотиците помагат и за облекчаване на симптомите на депресия и тревожност. В този дух учените добавят, че над 50% от серотонина се произвеждат именно в червата, а на в мозъка.

 

Популярността на комбуча без съмнение е голяма. Тя вече е на челно място на щандовете в магазините за здравословни храни и в режимите на супер звездите. Напитката, освен полезна е и приятна, защото комбинациите могат да са особено дъхави: зелен чай в комбинация с джинджифил, боровинки, лимони, малини и др.


Съдържанието на захар в напитката е важен момент – има я, но в разумни граници. Същото се отнася и за алкохолното съдържание – то е 0,5 %. За сравнение в бирата алкохолът е между 5 и 7%.

 

Източник: Еverydayhealth.