Пиенето на напитката комбуча може да подобри нивата на кръвна захар, сочи проучване. При него се регистрират понижени нива на кръвна захар след 4 седмици консумация на ферментиралата чаена напитка.


Диабет тип 2 е най-често срещаната форма на диабет. Това е хронично заболяване, което е характерно със затруднения в регулирането на нивата на глюкоза в кръвта. При тип 2 проблемите с регулирането на кръвна захар се дължат на увреждане на панкреаса, когато той не може да произвежда достатъчно инсулин – хормонът, необходим за преобразуването на глюкозата в енергия. Ниските нива на инсулин предизвикват повишаване на нивата на глюкоза в кръвта, понеже тя не може да бъде превърната в енергия и това може да доведе до множество усложнения, включително заболявания на сърцето, бъбреците, нервните клетки и дори очите.


Не съществува лек за диабет тип 2. Наличните лечения могат да облекчат симптомите и помогнат за поддържане на кръвната захар в норма. Лекарите препоръчват за заболяването да се спазва здравословен хранителен режим, придружен с редовно спортуване. Здравословното хранене се стреми да премахне излишните калории, въглехидрати и мазнини.



Комбуча представлява натурална ферментирала напитка, която произлиза от древен Китай. Тя съдържа множество полезни вещества като пробиотици, киселини и витамини. Комбуча се получава с използването на гъба, която представлява колония от бактерии и дрожди, в комбинация със зелен или черен чай, захар и вода.


Напитката е идеален източник на пробиотични бактерии, които обогатяват чревната микрофлора, както и антиоксиданти и витамини.

 

Новото проучване допълва информация за полезната функция на комбучата при диабет тип 2. То установява, че пиенето на комбуча при диабет тип 2 може да намали нивата на кръвна захар при диабет тип 2. Само 4 седмици след ежедневната му консумация нивата на кръвна захар са намалели от 164 до 116 милилитра на децилитър кръв преди хранене. Според насоките в ръководството на Американската асоциация за диабет преди хранене нивата на кръвна захар е препоръчително да бъдат между 80 и 130 милилитра на децилитър.*

 

Според научния труд напитката има ефекта да намалява нивата на кръвна захар в организма при пациенти със заболяването. Учените предполагат, че положителният ефект от напитката при диабет се дължи на млечната киселина и ферментиралите дрожди. В зависимост от производителите съставът на напитката може да е различен, но основните компоненти в комбуча малко или много си остават споменатите. 

 

Източници:
https://health.georgetown.edu/news-release/drinking-kombucha-may-reduce-blood-sugar-levels-in-people-with-type-2-diabetes/#_ga=2.135759093.598045065.1690885449-1767120688.1690885449
Mendelson, C. (2023, August 1) Kombucha tea as an anti-hyperglycemic agent in humans with diabetes – a randomized controlled pilot investigation. Retrieved 2023, August 1 from https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1190248/full

*https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/checking-your-blood-sugar#:~:text=Before%20a%20meal%20(preprandial%20plasma%20glucose)%3A%C2%A080%E2%80%93130%20mg/dL