Правилният подбор и комбиниране на храните се счита за един от най-ефективните методи за бързо премахване на излишното тегло. Комбинирането на продуктите в едно хранене е много по-успешно и безопасно средство за намаляване на теглото от продължителното гладуване. В комбинация с редовна физическа активност, то може да доведе до много бързи резултати.

 

Начинът, по който комбинираме храните в менюто си, може да повлияе времето, за което организмът ще ги преработи и ще усвои хранителните вещества в тях. Успешното контролиране на този процес ще помогне за постигане и на по-успешен контрол върху теглото.


 

Има няколко различни, доказано ефективни комбинации от храни, които помагат за постигането на тази цел. Проучванията показват, че комбинирането на тези храни не води до резки промени в нивата на кръвната захар, помага за ускоряване на метаболизма и съответно улеснява отслабването. Допълнителен плюс е фактът, че не се стига до отделяне и натрупване в организма на токсични продукти, които да затруднят редуцирането на теглото.

 

Ориз и грах
Грахът е сред най-богатите на протеини бобови култури, а кафявият ориз съдържа голямо количество сложни въглехидрати. Общият ефект от комбинирания прием на ориз и грах осигурява продължително засищане и голямо количество протеини за поддържане на мускулната маса. Поддържането на мускулатурата е важно условие за поддържане и на активен метаболизъм за оптимално горене на калории и регулиране на теглото.

 

Спанак и авокадо
Проучванията показват, че хората, които консумират пресни храни с високо съдържание на вода, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-ниско тегло. Спанакът и другите зеленолистни зеленчуци попадат в тази група. Комбинирането точно с авокадо помага за набавяне на голямо количество ненаситени мастни киселини и микроелементът калий, който предпазва от подуване на корема и други храносмилателни проблеми. В допълнение мастните киселини помагат за контролиране на холестерола, а оттам и на теглото.

 

Пуешко месо и люти чушки или лют червен пипер
Пуешкото месо е сред най-богатите на протеини меса, които осигуряват трайна ситост, без набавяне на прости захари и излишни калории. Капсаицинът в лютите продукти потиска апетита и стимулира топенето на мазнини за производство на енергия. Комбинацията от тези два продукта е много подходящ избор за постигане на успешен контрол върху теглото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кафе и канела
Комбинирането на храни с напитки също е важна мярка с много полезни ефекти за ускоряване на отслабването. Комбинацията от кафе и канела е най-типичният пример за това – вкусна, ароматна и ефективна. Кофеинът в кафето ускорява метаболизма и потиска апетита, а канелата успешно регулира кръвната захар, предпазва от натрупване на излишни мазнини и стимулира горенето на вече натрупаните такива.

 

Тези примери за комбиниране на храните в едно хранене са само част от голямото разнообразие от мерки, които всеки може да предприеме за постигане на траен контрол върху теглото си. Ефектът изисква време, но е траен.