Правилното комбиниране на храни, богати на различни типове хранителни вещества, е основно средство за гарантиране на по-лесното им и бързо усвояване. Освен това повишеното внимание към комбинирането на различни храни може да ни предпази и от неприятните оплаквания, появяващи се след хранене като дискомфорт и тежест в стомаха. Как ще съчетаваме въглехидратите, белтъчините и мазнините в менюто си обаче не е единственото средство за подпомагане на храносмилането. От значение е приемът на течности с храната.

 

Сред основните фактори, от които зависи работата на храносмилателната система, е и това дали ще консумираме вода и други течности по време или непосредствено преди или след хранене.


 

Стандартна препоръка на диетолози и експерти по правилно хранене е да не се консумират големи количества вода по време на ядене. Същото важи и за всеки друг тип течности. В основата на тази препоръка стои един прост факт.

 

Водата разрежда стомашните сокове, съдържащи всички важни ензими за разграждане и подпомагане усвояването на храната. Това значително намалява активността на стомашния сок. Приемът на вода с храната ще затрудни разграждането й, ще се наложи тя да престои по-дълго в стомаха и червата, голяма част от хранителните вещества може да се изнесат от организма неусвоени.

 

Допълнително затруднение се появява в случая, когато водата е студена. Това ще изисква организмът да хаби ресурси за затоплянето й, което допълнително ще компрометра нормалното храносмилане. Като компромисен вариант се позволява приемът на малки количества вода по време на хранене, но е желателно тя да е поне със стайна температура.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Най-щадящ ефект върху храносмилането има приемът на вода в рамките на по-голям интервал преди или след хранене – поне 1 час. Това по никакъв начин няма да компрометира действието на смилателните ензими и да провокира дискомфорт.

 

Експертите дават и един полезен съвет по отношение ролята на водата и другите течности върху ефективността на храносмилането. Те препоръчват приема на чаша вода с лимонов сок около 30 минути до 1 час преди ядене. Високото съдържание на аскорбинова киселина в нея оказва благоприятно влияние върху секрецията на стомашен сок. Така подпомага усвояването и метаболизирането на хранителните вещества.

 

Като допълнителен плюс се посочва добавянето на лъжичка истински оцет към чашата вода. Оцетната киселина имитира действието на стомашния сок и подпомага храносмилането, а в допълнение улеснява усвояването на калция и магнезия в храната.