След като разгледахме общите принципи на здравословното комбиниране на храните и посочихме защо не бива да се комбинират протеини и въглехидрати в едно хранене, време е за няколко конкретни препоръки.

 

Ясно е, че има храни, които се разграждат и усвояват чрез близки ензимни механизми и може да се приемат едновременно, без риск от претоварване на стомаха и червата. Има обаче и такива, които е препоръчително да консумираме самостоятелно. Това ще позволи оптимално бързо усвояване на полезните им съставки. Сред тези храни са и плодовете – едни от най-полезните хранителни продукти, които обаче често консумираме по не най-здравословния и подходящ начин.


 

По отношение на плодовете диетолози и експерти в храненето дават 2 важни препоръки. Съблюдаването им ще ни позволи да извлечем максимална облага от плодовете – да се заредим с енергия и полезни вещества и да се предпазим от дискомфорт и тежест в стомаха след хранене.

 

Консумирайте плодовете самостоятелно

Малко са по-подходящите десерти след което и да било основно хранене от свежите и сочни плодове. Оказва се обаче, че този навик е колкото приятен за небцето, толкова и затормозяващ за стомаха и червата.

 

Повечето плодове са богати на прости и много лесно усвоими въглехидрати. Те може да се разградят и усвоят напълно само в рамките на 20-30 минути. Освен това простите захари са първите хранителни вещества, коит опостъпват в кръвта след хранене и я насищат на глюкоза. От една страна, това забавя метаболизма на другите хранителни продукти, които сме консумирали, а от друга – кара организма да складира ненужната за момента енергия от тях под формата на мазнини в телесните депа.

 

И след като плодовете се разграждат и усвояват по-бързо от останалите хранителни продукти, най-добре е да се консумират самостоятелно и по-възможност на празен стомах.

 

Избягвайте плодовете късно вечер

Освен че натоварват работата на стомаха и червата след хранене, плодовете крият и друг риск, ако се консумират след основното мени и особено след вечеря. При тези случаи плодовете престояват в стомаха по-дълго от необходимото, което отключва процеси на ферментация, довещи до едно от най-честите стомашни оплаквания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Повишеното газообразуване при ферментацията на плодовете води до подуване на стомаха, усещане за тежест и дискомфорт. Редовната консумация на плодове късно вечер е основна причина за продължителни оплаквания от запек и нередовен стомах. Затова плодовете късно вечер не са препоръчителен избор.

 

Макар и да не се комбинира безпроблемно с другите основни хранителни продукти, плодове трябва да се консумират редовно. Те предлагат най-достъпният източник на витамини, микроелементи и достъпна енергия в случаи на нужда. Единственото условие е да се консумират самостоятелно, по възможност преди или поне 2 часа след ядене, за да са изцяло полезни и да не пречат на работата на стомаха и червата, заети с преработката на по-сложните по състав храни.