Доматите са нискокалорични, богати на витамини и антиоксиданти, което ги прави идеални за ежедневна консумация. Те подсилват имунната защита, сърдечната функция и се включват в множество диети за отслабване.
 
С тях могат да се правят много видове полезни и вкусни сосове и пюрета в домашни условия. Купежките пюрета обаче съдържат някои съставки, които имат негативни здравословни ефекти, поради което се съветва избягването им. 
 
Консервантите са най-масово прилагани. Използвани с цел удължаване срока на годност на много храни, те потискат развитието на микроорганизми и предотвратяват бързата развала на продукта. Някои консерванти могат да доведат до дихателни проблеми при хора, страдащи от хронични стомашни киселини, а при хора страдащи от астма дори до астматичен пристъп.
 
Силните киселини, които са следствие най-често на хранене преди лягане, обикновено се задържат от клапа между хранопровода и стомаха, но особено в легнало положение, тя може да изпуска малки количества стомашни киселини към хранопровода. Достигайки гърлото и горните дихателни пътища, киселините или изпаренията им могат силно да раздразнят тъканите им и да доведат до защитни възпалителни реакции – кашлица, подуване на тъкани, задушаване.
NEWS_MORE_BOX
 
Често се използва и подсладител във формата на царевичен високо-фруктозен сироп. Една от най-рафинираните захари, тя не е достътачна, за да подслади достатъчно пюрето, поради което често се добавя и аспартам – синтетичен захарен заместител, който масово се приема за безопасен, но отделни научни изследвания сочат за скрити вреди. Публикация на невробиолози в уважавания Yale Journal of Biology & Medicine (2010 година; брой 83(2): стр. 101–108.) например сочи, че изкуствените подсладители и особено аспартамът допринасят за увеличаване на теглото, влияят усещането за глад и могат да повишават апетита.
 
Последната потенциално опасна съставка е натриевият нитрит, познат като Е250. Той придава свежия цвят на пюрето, но също така стабилизара вкуса му и предпазва от развала. Приема се за безопасна хранителна добавка в Европейския съюз. Някои изследвания сочат, че термичната обработка на пюре, съдържащо натриев нитрит, води до образуването на нитрозамини, които се считат за канцерогени – причинители на ракови заболявания. Нитрозамини могат да се образуват от натриевия нитрит и във високо-киселинна среда, като стомаха.
 
Съветва се консумация само на домашно доматено пюре или на купежко, което не съдържа изброените вредните съставки.