Общоизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар в ежедневието води до затлъстяване, метаболитни заболявания и сърдечносъдови проблеми. Но какво всъщност е захарта?
 
Захарта е комбинация от три молекули. Те са жизненоважни за хранителния режим на животинските организми. Но само две от тях са важни за човешкия метаболизъм.
 
Трите захарни молекули се наричат глюкоза, фруктоза и галактоза. В храните, захарта може да е изградена от различни комбинации от трите молекули.
 
Комбинацията от глюкоза и фруктоза се нарича захароза или сукроза. Типични представители на захарозата са кухненската захар, както и тази добита от захарно цвекло (около 40% от световния добив). Тази комбинация се слага в кафета и чайове.
 
При смесването на глюкоза и галактоза се получава лактоза или млечна захар. Тя се намира в почти всички млечни продукти.
 
В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули. Всеки тип захарна молекула има различно влияние върху човешкия метаболизъм. 
 
Глюкозата, например, е една от най-масовите енергийни молекули на планетата, почти всяка жива клетка използва тази молекула като гориво. Тя е толкова важна, че ако не се приема с храненето, организмът започва да я произвежда сам. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Фруктозата е „сладката“ захар. Високо фруктозен царевичен сироп, агаве, кленов сироп и мед – всички съдържат големи количества фруктоза. Тя е молекулата, която тялото инстинктивно търси в храната си – нейната сладост поражда чувства на удовлетворение и удоволствие в мозъка до степен, която може да се превърне в пристастяване.
 
Медицинската наука разкрива, че в човешкото тяло не съществува нито една биохимична реакция, изискваща наличието на фруктоза. Тя е не само ненужна, а дори е вредна за човека. Попаднала в тялото, фруктозата води до клетъчни, метаболитни и систематични увреждания и ускорено стареене.
 
Фруктозата се метаболизира от черния дроб по същия начин, по който се обезврежда и друга опасна човешка отрова – алкохолът. Това е една от причините днешните деца да страдат от болести и синдроми, типично, свързвани с алкохола, без да приемат алкохол. Фруктозата е ненужна за тялото отрова, строгия контрол над приема и може да спести множество здравословни проблеми за тялото.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: