Смъртен случай с жена, консумирала стриди в САЩ, повдигна за пореден път въпроса за риска от консумация на сурова риба и други морски дарове, които не са преминали термична орбаботка. Въпросът е важен на база на все по-голямата популярност на сушито и другите храни със сурови рибни продукти.

 

Рискът от интоксикация след консумация на продукти от сурова риба идва основно от вероятността те да са заразени с опасни бактерии, хранещи се със суровото месо.


 

Подобни бактерии може да предизвикат сериозно хранително натравяне и интоксикация. В рамките на 1-2 дни след консумация на заразени продукти се развиват показателни за този тип интоксикация симптоми – масивен обрив по тялото, силни болки в корема, диария, задух и други сериозни респираторни проблеми.

 

От хранителни отравяния страдат милиони хора всяка година. Основна част от тях се дължат именно на интоксикация вследствие консумация на продукти, съдържащи сурови морски дарове.

 

Опасните бактерии, които се развиват върху сурови рибни продукти, са от род Vibrio и се означават като вибриони. От същия род са и бактериите, предизвикващи холера. Те се хранят със сурова плът и може да провокират животозастрашаващи бактериални инфекции и отравяне на кръвта.

 

Най-лошото в случая е, че заразяването на суровите рибни продукти с такива бактерии не може да се докаже нито по вида, нито по мириса или вкуса им.

 

Данните за фаталния случай в САЩ след консумация на стриди не бива да се разглеждат като сигнал за вечно отказване от консумация на суши, стриди и други сурови рибни продукти. Те насочват основно към повишаване осведомеността за това колко пресни са тези продукти, къде и как са произведени.

 

NEWS_MORE_BOX

 

По-често проблемите след консумация на храни със сурова риба са свързани с отключване на хранителна алергия, а натравянията вследствие наличие на вибрио-бактерии са много по-редки. И в двата случая при бърза и навременна реакция последствията са напълно овладими.

 

Пълна защита от заразяване след консумация на рибни продукти и всякакъв тип морски дарове може да осигури единствено добрата термична обработка – било то пържене, печене или варене. Всичко това, разбира се, идва за сметка на промяна на естествените им вкусови качества.

 

Естествен вкус, или сигурност – въпрос на личен избор – нещо толкова типично за кулинарията.