Без значение дали предпочитаме вкуса на пълнозърнестия или на белия хляб, консумирайки тестения продукт, неизбежно добавяме калории към хранителния си режим. Какъв обаче е броят им в някои от популярните видове хляб?
 
Бял хляб: 1 филийка = 95,6 cal.
Черен хляб: 1 филийка = 87,8 cal.
Многозърнест хляб: 1 филийка = 79,2 cal.
Пълнозърнест хлеб: 1 филийка = 78,3 cal.
Пита: 1 брой = 140,6 cal.
Чеснов хляб: 1 филийка = 155,1 cal.
Млечен хляб: 1 брой = 84 cal.
 
Хлябът има и полезни за здравето качества. Той е с ниско съдържание на мазнини и може да бъде засищаща съставка към всяко хранене. Тези продукти са богати още на желязо, тиамин, ниацин, фолиева киселина и рибофлавин
 
За да може всеки да прецени кой е най-подходящият и здравословен хляб за него, трябва да се вземат предвид някои други фактори. Пълнозърнестият хляб е хранителен в по-голяма степен, в сравнение с белия, тъй като е по-богат на фибри и други важни хранителни вещества като витамините B6 и Е, магнезий, фолиева киселина, цинк, мед и манган. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Белият хляб има по-висок гликемичен индекс и неговата консумация трябва да се ограничава, тъй като довежда до скок в нивата на кръвната захар, което предразполага развитието на инсулинова резистентност и диабет тип 2. Много от видовете хляб съдържат семена и ядки, които са полезни за сърцето
 
При избора на хляб трябва да се има предвид, че тъмният цвят или многозърнестите видове не гарантират, че продуктът е пълнозърнест. Важно е да се погледне състава му, преди да се закупи. 
 
Трябва да се следи още хлябът да не съдържа захар и царевичен сироп или изкуствени подсладители, тъй като те могат да добавят допълнителни калории.