Кола ядките могат да окажат въздействие върху организма по различни начини. Екстракт от тях се открива и в някои енергийни напитки и хранителни добавки. 
 
Един от ефектите на консумацията на тези ядки е засиленият метаболизъм. Това до голяма степен се дължи на съдържанието на кофеин. Веществото може да бъде полезно за хората, които са със забавен метаболизъм. По този начин се стимулира сърдечното здраве, но може да бъде опасно за онези, които страдат от предшестващи сърдечни нарушения, тъй като кофеинът ускорява сърдечния ритъм
 
Освен че стимулират сърдечния ритъм, се подобрява и кръвообращението, а по този начин, което оказва благоприятно въздействие на насищането на кислород към основни области в организма, включително кожа, крайници, органи и дори мозъка. Поради тази причина понякога те се свързват и с повишаване на концентрацията и когнитивните умения.
 
Кола ядките биха могли да бъдат от полза и за излекуването на рани и възстановяването на клетъчни нарушения, благодарение на повишаване на притока на кислород и хранителни вещества. 
 
В продължение на хиляди години местни култури в Америка консумират кола ядки за облекчаване на храносмилателни нарушения. Активните вещества в тези ядки подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества, като облекчават запека, подуването на корема, спазмите, както и други по-сериозни стомашно-чревни проблеми. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Установено е, че корените, стъблото и листата на дървото, което „ражда“ кола ядките, съдържат летливи съединения, които могат да предотвратят развитието на определени бактериални инфекции
 
Такива са заболявания на дихателните пътища, включително бронхит, менингит и туберкулоза. Екстрактът от кола ядки може да се открие на повечето места, на които се продават хранителни добавки. Самите ядки не се свързват директно с тези определени ползи.