Съставът на сока на кокосовия орех е много близък до състава на човешката кръвна плазма. В твърдия плод се съдържат 17 аминокиселини, които са адекватни заместители на тези в млякото и месните продукти. Ето защо американските учени на базата на проведено от тях изследване съветват да консумираме кокосов орех редовно.
 

 

Кокосовият орех дава всички необходими хранителни вещества на организма ни. Освен това, смята научният екип, всички, произлизащи от кокосовата палма, продукти имат и профилактично-лечебни свойства.
 

Ценно качество на кокосовото масло е, че подпомага процесите на преработка на мазнините в човешкия организъм. То ускорява метаболизма, поради което организмът се зарежда по-бързо с енергия, а това съответно повишава жизнеността.

 


Нектарът на цветовете от кокосовата палма, може да се окаже еквивалентен заместител на захарта. С тази разлика, че е по-здравословен, защото има нисък гликемичен индекс. Кокосовото масло регулира нивото на инсулин в кръвта и предпазва от развитието на диабет.
 Оцетът, приготвен от кокосовото мляко, е най-полезен, в сравнение с произведените от други суровини.