Препоръките на специалистите по хранене да ядем по 2 пъти седмично риба не са се променили, въпреки откриването на все по-нови факти относно влиянието на отделните нутриенти в храната върху здравето. Рядкост е като че ли на трапезата да се осигури два пъти седмично рибно ястие, но все пак вариантите да включим тази храна в менюто си не са само под формата на сготвено. Хапване на приготвено блюдо с риба у дома веднъж седмично поне трябва да е цел в името на здравето на очите и мозъка, най-малкото. После допълнително можем да я добавим съвсем недраматично под формата на добавка в салатата или маринована. За всекиго е удоволствие да разнообрази с риба на скара или през лятото да добави при почивката малко морски деликатес.


Рибата е храна, която ни осигурява безценни есенциални мастни киселини, протеини, витамини и минерали. Мазната риба обратно на мазното месо е полезна и помага за овладяване на нивата на холестерола и другите мазнини в кръвта. Рибата е полезна първо за сърдечносъдовото здраве. Това се дължи основно на омега-3 в нея.


Факт е, че в някои видове риба е възможно да има натрупване на живак и други токсични елементи. Затова е важно, осигурявайки си риба да сме сигурни за източника и произхода на ѝ. Когато се стремим към прясна риба, за в България, вероятността от риск по този критерий е по-малък. Обикновено при морската и океанската риба е по-възможно да има нежелани натрупвания в месото. Когато избираме и се стремим към възможно най-полезна риба, в каквито случаи е да се консумира сьомга, трябва да имаме предвид, че най-богатата на полезни вещества е тази, която се е движила в природни условия, а не отглежданата в развъдник.


При първата съдържанието на протеини е много по-високо и мазнините са по-малко, включително някои витамини и минерали.


Вероятността сардините да съдържат живак е много по-малка в сравнение с останалите видове. Богати са на омега-3, както и на витамин Д, витамин В 12 и калций. Комбинация, която е идеална за поддържане на когнитивните функции на мозъка. Изследвания показват, че помага за запазване на паметта при хората в трета възраст.


До тях почти със същите качества можем да добавим херингата. Освен витамин Д, витамин В 12, в тази също малка риба има желязо, селен и други антиоксиданти и много омега-3. Вероятността, да съдържа живак също, както при сардините, е ниска. 


В групата на много полезни, богати на ейкозапентаенова и докозахексаенова мастни киселини и с малка вероятност да съдържа живак е и аншоа.

 

Скумрията – е сигурен източник на витамина на настроението и имунитета витамин Д и протеини. Някои видове скумрия обаче заради мястото им на развъждане е възможно да съдържат повече живак. Такива са например испанската и кралската скумрия.


Почти същото описание може да се даде и за пъстървата. За да е по-полезна и високото съдържание на омега-3 и протеини да е гарантирано, е желателно да е дива, а не отглеждана в развъдници.


Тилапията е сред видовете риба с най-ниско съдържание на живак, което я прави особено подходяща за консумация от бременни, кърмещи жени и деца до 2-годишна възраст. В същото време тя е една от най-богатите на белтъчини.


Треската е с по-ниско съдържа на протеини от тилапията и някои от гореизброените видове, но е богата на омега-3, без да е толкова мазна.

 

От консервираните риба тон най-безопасна и полезна е ивичестият тунец според FDA. За предпочитане е да бъде избирана консерва, която предлага рибата в собствен сос, с вода, но не и с добавена мазнина.

 

Източник: 

Ориентирите пренинадлежат на нутрициолога Ейми Горин, цитирани от Insider.